Kostenstijgingen torpederen kerst op de zaak

De financiële focus verschuift naar hogere lonen en meer opleidingen.

Bijna 20 procent van de Nederlandse bedrijven annuleert kerst dit jaar. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van financiële dienstverlener Pleo. Dit omdat de kosten van bedrijven blijven stijgen. De helft van de Nederlandse mkb-bedrijven is van plan om kerstbonussen te annuleren of te verlagen dit jaar en 53 procent annuleert of vermindert uitgaven voor kerstfeesten.

Maar de andere helft van de bedrijven handelt juist omgekeerd. Die verhogen juist de uitgaven voor kerstbonussen, kerstfeesten (44,2%) en cadeaus. Het gaat vooral om bedrijven in de IT en de telecommunicatie.

Zwaarder is het in mkb-bedrijven in de juridische sector, die gewend waren grote bedragen uit te geven aan entertainment rond kerst. Vorig jaar gaven zij gemiddeld maar liefst 13.356 euro uit per bedrijf, maar dit jaar is hun budget gehalveerd tot 6.635 euro. Ook de sectoren HR, gezondheidszorg en reizen & vervoer verlaagden dit budget met ongeveer 30 procent ten opzichte van vorig jaar.

Ondanks de geplande bezuinigingen geven bedrijven in 2023 wel geld uit voor zaken die van groter belang zijn voor medewerkers. Bijna 40 procent van de bedrijven geeft aan dat zij de lonen zullen verhogen, opleidingen verzorgen en reiskosten ruimer te vergoeden.

Gerelateerde artikelen