Kosten containervervoer stijgen sterk

Hogere transportkosten

De prijzen voor containervervoer tussen Azië en Noord-Europa zijn afgelopen week fors gestegen, bijna een recordniveau bereikend. Vorige week kostte het vervoer van een 12 meter lange container bijna 4700 dollar, aldus scheepvaartanalist Xeneta. Dit is meer dan drie keer zoveel als een jaar geleden, met een stijging van 46 procent in slechts één maand. Dit zijn tarieven voor directe containerverzending over zee. Dat meldt het ANP.

  • Containerprijzen stijgen door Houthi-aanvallen.
  • Bedrijven bouwen vroegtijdig voorraden op.
  • Hoge transportkosten verwacht tot eind 2024.

Bedrijven vullen hun voorraden snel aan vanwege onzekerheid in de toelevering. Dit is deels het gevolg van recente verstoringen in de Rode Zee en de herinneringen aan logistieke problemen tijdens de coronacrisis. Marktanalist Emily Stausbøll van Xeneta merkt op dat bedrijven nu al in het tweede kwartaal voorraden aanleggen voor het drukke winkelseizoen rond de feestdagen, waar dit vroeger vooral in het derde kwartaal gebeurde.

Impact van Houthi-aanvallen

Houthi-rebellen hebben eerder deze maand aangekondigd meer schepen in de Rode Zee te willen aanvallen. Waar voorheen alleen schepen met een link naar Israël werden aangevallen, willen de Jemenitische rebellen nu alle schepen die naar Israëlische havens varen als doelwit nemen. Deze dreiging draagt bij aan de stijgende tarieven door verhoogde risico’s voor de scheepvaart in dit gebied. [Artikel gaat verder na de advertentie]

De waardeketen is zo sterk als de zwakste schakel. Hoe reageert jouw bedrijf op onzekerheid? Ontdek het in de rondetafelsessie ‘Hoe sterk is jouw waardeketen?’ tijdens CFO Day 2024 op 30 mei. Verken strategieën om risico’s te beheersen en je voor te bereiden op onverwachte gebeurtenissen. Meld je nu aan voor CFO Day en bezoek de sessie.

Herstel van voorraadniveaus

Veel bedrijven hebben vorig jaar hun overtollige voorraden afgebouwd en hebben nu weer ruimte om nieuwe voorraden aan te leggen. Dit versterkt de vraag naar containervervoer, wat bijdraagt aan de hogere tarieven.

Verstoringen door politieke onrust

De recente politieke onrust in de Rode Zee, veroorzaakt door aanvallen van Houthi-rebellen, heeft de internationale scheepvaartsector onder druk gezet. De scheepvaarttarieven stijgen hierdoor fors, wat een weerslag heeft op de wereldwijde toeleveringsketens.

Logistieke voorbereidingen feestdagen

Bedrijven nemen nu voorzorgsmaatregelen door vroegtijdig hun voorraden op peil te brengen voor de feestdagen. Deze trend wijst op een anticipatie van mogelijke toekomstige verstoringen en een poging om aan de vraag van klanten te voldoen zonder tekorten.

Voorspelling

De verwachting is dat de tarieven voor containervervoer tussen Azië en Noord-Europa hoog zullen blijven zolang de geopolitieke spanningen en de vraag naar vroegtijdige voorraadopbouw aanhouden. Dit kan leiden tot hogere kosten voor eindproducten en een mogelijke verhoging van consumentenprijzen.

Ingezette beveiligingsmaatregelen

Om de risico’s te beheersen, hebben veel rederijen hun beveiligingsmaatregelen aangescherpt. Dit varieert van het omleiden van schepen naar veiligere routes tot het inhuren van beveiligingspersoneel aan boord van schepen die door risicovolle gebieden varen.[Artikel gaat verder na de volgende alinea]

 


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


Reactie verzekeraars

Verzekeraars hebben ook gereageerd op de verhoogde risico’s door premies voor maritieme verzekering te verhogen. Dit kan de kosten voor scheepvaartbedrijven verder opdrijven, wat uiteindelijk wordt doorberekend aan de klanten.

Marktanalyse en toekomstige trends

Volgens marktanalisten, waaronder die van Xeneta, zullen de tarieven voor containervervoer afhankelijk blijven van geopolitieke ontwikkelingen en de vraag naar zeevrachtcapaciteit. Blijvende onzekerheden kunnen leiden tot blijvende hoge tarieven of zelfs verdere stijgingen.

Klanten voorbereid op kosten

Veel bedrijven houden nu rekening met deze hogere transportkosten in hun budgetten en prijsstrategieën. Dit betekent dat consumenten waarschijnlijk te maken zullen krijgen met hogere prijzen voor geïmporteerde goederen.

Duurzaamheid in Scheepvaart

Naast de geopolitieke en economische factoren, speelt duurzaamheid een steeds belangrijkere rol in de scheepvaart. Veel bedrijven investeren in duurzamere transportopties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen, wat op lange termijn ook invloed kan hebben op de transportkosten.

Snel transport

De huidige markttrends wijzen ook op een verhoogde vraag naar snellere transportopties. Bedrijven zijn bereid hogere prijzen te betalen voor een snellere levering om hun voorraden op tijd aan te vullen en klanten tevreden te houden.

Internationale handelsbetrekkingen

De ontwikkeling van handelsbetrekkingen en -overeenkomsten kan ook invloed hebben op de scheepvaarttarieven. Eventuele veranderingen in handelsovereenkomsten tussen grote economische blokken zoals de EU en Azië kunnen de tarieven en de vraag naar zeevrachtcapaciteit beïnvloeden.

Verwachting

Voor de rest van het jaar verwachten analisten dat de tarieven hoog blijven, met mogelijke pieken rond het drukke winkelseizoen. Bedrijven zullen nauwlettend de geopolitieke situatie en de marktvraag volgen om hun logistieke strategieën aan te passen.

Gerelateerde artikelen