Kopers Engels vastgoed moeten zich identificeren

Een speciaal register moet de vloed aan zwart geld indammen.

In Engeland is sinds vandaag een nieuw register aangelegd dat buitenlandse eigenaren van grond en vastgoed controleert. Hiermee wil het land grip krijgen op de naar schatting 100 miljard pond aan zwart geld dat jaarlijks binnenstroomt. Hiermee wordt vastgoed gekocht, maar met het nieuwe register willen de Britten er grip op krijgen.

Het nieuwe register is een beetje vergelijkbaar met het onlangs ingevoerde UBO-register in Nederland. Daar moeten alle bedrijfseigenaren met een meerderheidsbelang hun identiteit als eigenaar kenbaar maken. Voor registratie in het nieuwe Engelse register moeten buitenlandse eigenaren of kopers van Britse bedrijven en vastgoed hun identiteit bekendmaken, ze kunnen zich niet langer verschuilen achter ketens van lege vennootschappen.

Het register werd zes jaar geleden al aangekondigd, maar is nu versneld ingevoerd als reactie op Russische oligarchen die hun bezit willen veiligstellen in Engeland. Vanaf vandaag moet elke nieuwe aankoop waarbij anonieme buitenlandse kopers betrokken zijn de uiteindelijke begunstigden identificeren aan het Companies House, een waakhond van het ministerie van Economische Zaken in Engeland.

Deze check op het bezit van vastgoed geldt met terugwerkende kracht voor kopers van onroerend goed. Voor Schotland moeten al dergelijke deals sinds 2014 worden geregistreerd, terwijl in Noord-Ierland het register niet met terugwerkende kracht zal werken.

Wie de registratie ontduikt krijgt problemen met de verkoop van het vastgoed en dreigt voor vijf jaar achter de tralies te belangen. Er zijn ook boetes mogelijk 2.500 pond per dag — gelijk aan 912.500 pond per jaar.