Komt het ooit nog goed met de inflatie?

Bedrijven moeten steeds meer betalen en hun eigen prijzen verhogen.

De inflatie in Nederland daalt, maar is nog lang niet op het gewenste niveau van twee procent. In Europa steeg de inflatie juist weer. De vrees is dat geldontwaarding nog lange tijd te hoog zal blijven in Europa.

Hoe gaat net met de inflatie in Nederland?
Niet zo goed als gehoopt. De inflatie bedroeg in januari 3,3 procent. Dat is een daling van 0,8 procent ten opzichte van december. Maar dit is nog altijd hoger dan de Europese inflatie van 2,5 procent. Nog altijd hogre dan het niveau dat acceptabel is in de ogen van economen en politici.

Wat is de aanjager van de inflatie?
Voedingsmiddelen werden duurder met zeven procent, nog meer dan in december. Diensten werden 4,4 procent duurder, vooral omdat allerhande abonnementen werden aangepast. Dit soort prijsopdrijving voelen veel mensen direct in hun portemonnee. Energie werd daarentegen goedkoper, met 1,4 procent.

Volgens de Europese rekenmethode komt de Nederlandse inflatie lager uit. Hoe kan dat?
Bij de binnen de Europese Unie afgesproken methode om de inflatie te meten, wordt geen rekening gehouden met de kosten voor het wonen in een eigen woning. Daardoor komt volgens deze rekenmethode de inflatie uit op 2,9 procent.

Gaat het in Europa beter met de inflatie?
Nee, integendeel. De inflatie in de eurozone is in januari verder gestegen naar 2,5 procent op jaarbasis. In december werd het dagelijks leven in de eurozone nog 2,4 procent duurder. De inflatie in het eurogebied is nu al vier maanden op rij aan het stijgen.

Wat gebeurt er om de inflatie te beteugelen?
Normaal gesproken verhogen centrale banken de rente, maar die daalt juist in Europa. Dit om de economie te stimuleren, die wel een duwtje kan gebruiken. Geld lenen wordt goedkoper, maar dreigt ook de inflatie verder aan te wakkeren.

Wat gaan bedrijven voelen van een hoge inflatie?
Dat alles duurder wordt, waardoor bedrijven meer moeten betalen voor hun inkoop en ook zelf duurder wordt. Inflatie leidt ook tot het aanpassen van lonen, wat zo de gevreesde loon-prijsspiraal tot leven wekken.

Gerelateerde artikelen