Knot: praten over recessie is prematuur

Het is te vroeg om te praten over een recessie of een crisis als de economie wat minder op stoom is, zegt de president van DNB.

Klaas Knot, sinds kort ook vicevoorzitter van de internationale toezichthouder Financial Stability Board (FSB), wees onder meer op de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en de loonstijgingen: “De Europese economie doet het behoorlijk goed. De situatie kan ook niet altijd zo zijn als in 2017”, aldus Knot in tv-programma Buitenhof. Wel benadrukte hij dat de positieve ontwikkelingen zich nog niet doorvertalen in de inflatie.
Knot sprak over “externe risico's” zoals de brexit, de huidige situatie in Italië en handelsspanningen. “De voornaamste bedreigen komen uit het buitenland”, zei Knot. Wel zei hij dat risico's niet nodeloos uitvergroot moeten worden.
Knot stipte de situatie op de Nederlandse huizenmarkt aan. Afgezet tegen andere lidstaten kampt Nederland met een relatief hoge hypotheekschuld. Volgens Knot is het huidige beleid waarbij de hypotheekrenteaftrek wordt afgebouwd goed. Ook een volgend kabinet zou die lijn volgens hem moeten vasthouden. De hypotheekrenteaftrek noemde hij een instrument dat niet meer van deze tijd is.