Klachten over thuiswerken nemen toe in Europa

Steeds vaker hebben werknemers het gevoel dat ze alsmaar doorwerken.

Nu het hybride werken steeds meer aanslaat, beginnen ook de barstjes op te vallen in deze manier van werken. Een kwart van de respondenten heeft het gevoel dat ze de hele dag of nacht doorwerken omdat ze meer thuiswerken.

Dat melden elektronicaconcern Samsung en adviesbureau The Future Laboratory op basis van onderzoek onder 14.000 Europeanen.

Volledig terug naar kantoor wil bijna niemand; slechts 14 procent wil dat wel. Twee op de drie Europeanen hebben hun huis aangepast, of zijn dat van plan, zodat ze beter thuis kunnen werken. Zij hebben bijvoorbeeld kantoorruimte gecreëerd.

Meer dan de helft zegt dat ze productiever zijn geworden doordat ze meer thuis zijn gaan werken vanwege de coronapandemie. Maar er wordt ook geklaagd dat de balans tussen werk en privé zoek raakt. Meer dan 80 procent van de werknemers zocht steun bij hun werkgever om werk en privéleven beter in balans te brengen.

Volgens gegevens van het Europese statistiekbureau Eurostat werkte zo’n 12 procent van de werknemers in de Europese Unie in 2020 vooral vanuit huis. Voor de coronapandemie was dat percentage 5 procent.