Knot bezorgd over schulden van schaduwbanken

Het gebrek aan informatie bedreigt mondiale financiële stabiliteit

President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) maakt zich als voorzitter van de Financial Stability Board (FSB) zorgen over de grote schuldenlast van zogenoemde schaduwbanken. Dat zijn financiële spelers die buiten het traditionele bankensysteem opereren. In gesprek met de Britse zakenkrant Financial Times waarschuwt hij dat die schulden, en het gebrek aan goede informatie hierover, een risico vormen voor de mondiale financiële stabiliteit.

  • schuld schaduwbanken speelde rol bij financiële crises
  • ineenstorting Archegos Capital oorzaak miljardenschade
  • FSB beveelt beperking schuld schaduwbanken aan

“Als we willen komen tot een wereld waarin deze kwetsbaarheden minder zijn, moeten we dit probleem aanpakken”, aldus Knot. De in het Zwitserse Basel gevestigde FSB is een in 2009 opgericht samenwerkingsverband van de financiële autoriteiten van ruim twintig landen, met als doel om regels voor de financiële sector en het toezicht op het bankwezen te coördineren.

Een schaduwbank is financiële tussenpersonen/bedrijf die krediet scheppen zonder regelgevend toezicht. Terwijl traditionele banken streng gecontroleerd worden door financiële toezichthouders, opereren schaduwbanken, ook wel bekend als non-bancaire financiële bedrijven (NBFC’s), vaak zonder of met slechts beperkt toezicht. Dit kunnen hedgefondsen, private equity-fondsen, hypotheekverstrekkers of grote investeringsbanken zijn. Schaduwbanken nemen een steeds prominentere plaats in binnen het financiële landschap, waardoor risico’s toenemen en aandacht voor regelgeving nodig is. Ondernemingen en investeerders in ondernemingen hebben vaak geen of onvoldoende inzicht of schaduwbanken belang hebben in hun financiering.

Schulden bij schaduwbanken

Volgens Knot speelden de schulden bij schaduwbanken een grote rol bij recente crises in de financiële wereld. Hij wijst onder meer op zogeheten hedgefondsen, die op de beurs met veel ingewikkeldere deals dan andere beleggers winst proberen te halen. Die partijen kunnen met hun risicovolle gedrag soms flinke schade aanrichten.

Met de ineenstorting van Archegos Capital in 2021 waren bijvoorbeeld miljarden dollars gemoeid. Een van de gedupeerden daarvan was de Zwitserse bank Credit Suisse die later zelf in de problemen kwam en eerder dit jaar moest worden gered. “De zaak Archegos bracht aan het licht dat er niet veel transparantie was over de blootstelling van banken aan die investeerder”, zegt Knot. Hij voegt eraan toe dat banken van elkaar “niet wisten welke risico’s anderen hadden”.

Een reeks aanbevelingen

De FSB gaat komende tijd onderzoek doen en hoopt volgend jaar met een reeks aanbevelingen te kunnen komen met betrekking tot het monitoren en beperken van de schulden in de schaduwbanksector. Dit onderzoek zal mede worden geleid door Cornelia Holthausen van de Europese Centrale Bank (ECB) en Sarah Pritchard van de Britse financiële waakhond FCA. (ANP)

Lees meer:

 

Gerelateerde artikelen