KBC geeft als eerste bank eigen cryptomunt uit

De Kate Coin is een euro waard en is volgens KBC waardevast.

De Belgische bank KBC is de eerste bank in Europa die een eigen digitale munt lanceert. Bij de aftrap kunnen de 8000 medewerkers en hun partners er hapjes en drankjes mee kopen op een Belgisch popfestival.

In eerste instantie zal de munt enkel in het gesloten ecosysteem van KBC gebruikt worden, voor producten en diensten van de bank-verzekeraar. Maar daarna hoopt het bedrijf de Kate Coin de Kate Coin ook buiten het eigen bedrijf te lanceren. Daartoe zal de bank-verzekeraar contracten afsluiten met geïnteresseerde bedrijven.

De Kate Coin is gebaseerd op de private blockchaintechnologie van KBC. Andere cryptomunten zoals de bitcoin zijn gebaseerd op een publieke blockchain. De waarde van één Kate Coin is één euro. Dat garandeert KBC door voor elke Kate Coin een euro cash als onderpand op een rekening te parkeren.

“Daardoor behoudt de munt altijd zijn waarde en is er geen speculatie, volatiliteit of waardeverlies mogelijk”, zegt CEO JohanThijs in het Belgisch-Nederlandse zakenblad Trends. “Achter cryptomunten zitten geen activa, terwijl er bij ons een cash onderpand van één op één is.”