Kabinet verruimt regelingen

Meer bedrijven kunnen makkelijker om coronasteun vragen, inclusief garantstellingen.

Het kabinet breidt de bestaande regelingen uit die ondernemers in coronaproblemen moeten helpen. Bedrijven uit veel meer getroffen sectoren kunnen een beroep doen op een gift van 4000 euro. Het budget dat het kabinet beschikbaar stelt om garant te staan voor bepaalde leningen wordt verruimd van 1,5 miljard naar 10 miljard.

Het kabinet trekt daarnaast 12 miljard uit om garant te staan voor leverancierskredieten, zodat bedrijven bestellingen kunnen blijven doen en deze in termijnen kunnen afbetalen. Het deel van de leningen waarvoor de overheid garant zal staan, wordt flink verhoogd. Dat was eerst nog 50 procent, maar gaat voor grote bedrijven (met meer dan 250 werknemers) omhoog naar 80 procent en voor het MKB naar 90 procent.

Het budget voor de borgstellingsregeling die specifiek voor het MKB geldt, wordt bijna verdubbeld. De overheid kan voor leningen van middelgrote en kleine bedrijven garant staan. Ook wordt de premie die bedrijven hierover betalen, verlaagd van 3,9 procent naar 2 procent.

Goede stappen

VNO-NCW en MKB-Nederland noemen het goed dat “witte vlekken” in het noodpakket steeds verder ingevuld worden. “De acute economische neergang vraagt continu aanpassingen op alle maatregelen om de economie in de benen te kunnen houden”, aldus de organisaties. “Het is goed dat deze stappen nu gezet worden.”

“Veel bedrijven zijn deels of volledig stil komen te liggen, er vindt veel minder handel plaats en het risico dat bedrijven hun facturen niet meer kunnen betalen neemt toe”, zegt voorzitter Hans de Boer van VNO-NCW. “Kredietverzekeraars kunnen daardoor de risico’s niet meer dragen en zijn gedwongen limieten in te trekken. Het is daarom heel goed dat de overheid hier voor een deel garant voor gaat staan.”

(bron: ANP)

Gerelateerde artikelen