Kabinet steunt mkb met 1100 euro per zieke werknemer

Het kabinet geeft kleine bedrijven 450 miljoen euro voor loondoorbetaling bij ziekte. Werkgevers blijven twee jaar betalen bij ziekte van personeel.

Minister Koolmees (Sociale Zaken) heeft dit afgesproken met de werkgeversorganisaties. Met het geld kan de premie van de werkgevers met ruim 1100 euro per jaar omlaag. Een eerder plan om de loondoorbetaling voor kleine werkgevers met minder dan 25 werknemers terug te brengen naar een jaar is daarmee van tafel. Dat zou volgens Koolmees prikkels wegnemen om zieke werknemers aan het werk te helpen.
Om het mkb te helpen, komt er 1 januari 2020 een nieuwe verzuim-ontzorg-verzekering. Die zal het mkb helpen het financiële risico op te vangen als een werknemer ziek wordt. De verzekering gaat werkgevers ook helpen bij de re-integratie van zieke werknemers. Het moet ervoor zorgen dat het mkb minder bureaucratie ondervindt als een personeelslid ziek wordt, aldus Koolmees.

Verzekeringsmarkt is nu lappendeken

De huidige verzekeringsmarkt voor loondoorbetaling is volgens de bewindsman een “lappendeken”. Sommige polissen betalen alleen voor de loonbetaling bij ziekte, andere alleen voor de re-integratie. De nieuwe polis moet voor meer duidelijkheid zorgen.

 

Tijd voor nieuwe ontmoetingen en ongedwongen gesprekken met andere finance professionals. Reserveer jouw (gratis) stoel aan tafel op donderdag 30/11.


Loondoorbetaling bij ziekte vormt voor kleine werkgevers een drempel om nieuwe arbeidskrachten aan te nemen. Het zorgt voor veel onzekerheid bij het mkb, meent Koolmees: “Met dit pakket wordt het makkelijker, betaalbaarder en transparanter voor de kleine werkgever.”
Voorzitter Jacco Vonhoff van MKB-Nederland is “heel tevreden” over de afspraken. Hierdoor worden de risico's voor de ondernemers volgens hem beperkt.

Gerelateerde artikelen