Joop Standaert (CFO J. van Walraven Holding BV): ‘Mee ondernemen, mee innoveren, meeléven’

Joop Standaert is een van de genomineerden voor de Huub van Rozendaal Award 2021. Een interview.

Joop Standaert is genomineerd voor de Huub van Rozendaal Award 2021. Deze achievementprijs wordt ieder jaar tijdens de FM Dag uitgereikt aan een financieel directeur van een familiebedrijf.

Wie treedt er dit jaar in de voetsporen van Willemien Boot en Jeroen Straathof? Zeker is dat Joop Standaert zijn nominatie voor die felbegeerde Huub van Rozendaal Award niet had verwacht. “En nee, dat is geen valse bescheidenheid, ik had er écht geen rekening mee gehouden”, glimlacht de CFO van de Walraven groep als we hem op het hoofdkantoor in Mijdrecht spreken.

Daar vertelt Standaert waarom hij precies tien jaar geleden uitgerekend voor dít familiebedrijf koos: “Ik werkte voor een grote Nederlandse corporate, onder andere in Australië en Spanje. Toen mijn missie daar, door overname en het van de beurs halen van het bedrijf, ten einde kwam, was daar opeens het telefoontje van Jan van Walraven. Of ik er voor voelde om als CFO bij zijn onderneming in dienst te treden. Ik zat toen in Madrid, ben een dag later op het vliegtuig gestapt en bleek – eenmaal aangekomen in Mijdrecht – een enorme klik met de gehele familie te hebben. Van corporate naar familiebedrijf een stap terug? Écht niet!”

De CFO-functie was bij Walraven tot dat moment nog vacant, inhoudelijk deed CEO Jan dat er zelf bij. Maar gezien de groei van het concern, de ambities voor de toekomst, zijn eigen vertrek en de komst van zoon Pelle, was het tijd voor de introductie van een Chief Financial Officer.

“Walraven, Niet beursgenoteerd, geen corporate, maar wel met grote internationale ambities, mede door M&A te verwezenlijken”, glimlacht Standaert. “Én met die wens om finance binnen de organisatie serieus op de kaart te zetten, verder te professionaliseren. Nee, ik hoefde niet lang na te denken of ik die uitdaging aan zou gaan. Ik zag een fantastische kans. Mee ondernemen, mee innoveren.”

Van oorsprong loodgieter
Walraven, 1200 medewerkers, met een omzet in 2020 van 150 miljoen euro en elk jaar zo’n tien procent groeiend. Familiebedrijf met inmiddels alweer de vierde generatie aan het roer. En ‘aan het roer’ betekent bij de Mijdrechtse onderneming ook serieus meedenkend, meehandelend en vooral: meelévend.

“Dat geldt al sinds de oprichting, in 1942, door Jan van Walraven, bet-overgrootvader van de huidige CEO,” vertelt Joop Standaert. ”Jan was van oorsprong loodgieter, door een gebrek aan pijpbeugels in en na de Tweede Wereldoorlog ging hij die dus zelf maken. Sinds die tijd is Walraven uitgegroeid van een kleine familieonderneming tot een internationaal opererend bedrijf met eigen productie- en verkoopvestigingen in achttien landen.”

En dat laatste dus wereldwijd. Naast Europa wappert de Walraven-vlag trots en fier in Noord-Amerika, China, het Midden-Oosten en Zuid-Oost Azië. Binnen de 3-koppige Raad van Bestuur heeft de CFO China onder zijn hoede.

Even eten in Shanghai
“Tot corona was ik zeker 1/3e van mijn tijd kwijt aan reizen”, aldus Standaert. “Drie review meetings per jaar, zaken bespreken met de lokale MT’s. Natuurlijk heeft de crisis ons geleerd dat je met Teams prima meetings kunt hebben, en onze doelstelling is zeker om niet terug te keren naar het intensieve reizen van voor corona. Maar reizen blijft wel degelijk noodzakelijk. Het sociale aspect wordt nooit door video-conferences vervangen. Even ’s avonds met Chinese collega’s eten in Shanghai, de administratie binnengaan, de credit controller spreken, een kijkje nemen op de marketing-afdeling, een tripje naar dat project in Beijing… Dat hopen we straks wel degelijk weer op te pakken.”

De familie Van Walraven heeft een enorm verantwoordelijkheidsgevoel, zegt de CFO. “Natuurlijk wordt er waarde gehecht aan dividend, maar de betrokkenheid gaat zóveel verder. En dat betreft dan álle stakeholders. Het is een bedrijf waar de mensen echt voorop staan. Binnen de organisatie zijn diverse familieleden actief. Dus niet alleen onze CEO Pelle, maar er zijn ook Van Walravens die functies als facility manager of business process manager bekleden. En in het bestuur van de STAK zitten vier familieleden.”

No-nonsense en ondernemerschap
Standaert voelt zich thuis bij Van Walraven. Hij past, zo zegt hij, bij het bedrijf, bij de familie. En deelt de waarden van hen en van de onderneming. “Intrinsic gaat het daarbij om no-nonsense, om betrokkenheid en om betrouwbaarheid. Met twee voeten op de grond blijven staan. En aspirational is onze droom: inventief, ondernemerschap.”

Het bedrijf produceert bevestigings- en brandwerende systemen voor installateurs in de bouw, komt met innovatieve systeemoplossingen. Het maakt stalen rails, beugels, bouten, ankers, stellingen voor airco-systemen op maat. ’Het is onze missie om klanten van comfort en veiligheid te voorzien’, meldt de website van Walraven. ‘Wij geloven in de kracht van samenwerken. Daarom investeren we permanent in onze medewerkers en in de relatie met partners en afnemers, waar ook ter wereld’.

Diverse corona-scenario’s
“Tekenend voor het familiebedrijf was de reactie op het begin van de corona crisis”, zegt Joop Standaert. “Eerst zorgen voor onze mensen, hoe houden we ze zo veilig mogelijk? Verder zijn we meteen aan de slag gegaan met diverse scenario’s. Wat te doen als de omzet stagneert? Waar kunnen we kosten besparen en voorraden afbouwen? We zijn in overleg met de banken gegaan en hebben de mogelijkheden van extra financiering besproken bij krimp van 10, 20 of meer procent. Uiteindelijk bleek dat niet nodig, de bouw ging toch door. Behalve dan in landen als Spanje en Frankrijk, waar deze korte tijd helemaal stil lag. We wisten uiteindelijk dat crisisjaar 2020 beter af te sluiten dan we na het begin van de crisis ooit hadden kunnen dromen. De krimp bleef beperkt tot een kleine 5%.”

Voor 2021 wordt weer groei voorspeld. Om te kunnen blijven ondernemen en te concurreren op de wereldmarkt wil Walraven blijven groeien. Dat was ook één van de redenen waarom in 2011 Joop Standaert als nieuwe en eerste CFO werd binnengehaald. Hij beschikte immers met de door hem in Spanje en Australië behaalde bedrijfsresultaten over een schat aan internationale ervaring, zeker óók op het terrein van M&A. Want naast organische groei keek en kijkt de familie naar overnames om die zo gewenste expansie verder gestalte te geven.

Klik met mensen
“Dat is één van mijn sterkere kanten; fusies en overnames”, zegt Standaert. “Als we een kandidaat op het oog hebben, legt Pelle van Walraven de commerciële link namens de familie. Als die basis gelegd is, dan neem ik het over en zorg dat de details goed worden uitgewerkt en vastgelegd. Maar het belangrijkste blijft dat de klik er is met de mensen, daar draait het uiteindelijk allemaal om. Sinds mijn komst hebben we bedrijven in Dubai, Canada en Spanje overgenomen. En hebben we verkoopvestigingen en fabrieken wereldwijd geopend.”

Belangrijkste doelstelling van de familie, en ook die van de CFO: duurzame waarde creëren, en omzetgroei hoort daarbij. Die ambitie was er bij oprichting in 1942, was er bij het aanstellen van de CFO in 2011 en is er anno 2021 nog altijd. “Over zeven jaar willen we verdubbelen in omzet”, noemt Standaert als doelstelling. “Kijk, mondiaal gezien, zijn we als bedrijf misschien niet zo heel groot. Maar we zijn wél heel internationaal. Dat laatste heb ik óók nodig. Ik heb veel respect voor de familie Van Walraven, ik heb geluk met ze gehad. Ze laten de directie hun werk doen.”

‘Nee, geen micro-manager’
Over zijn manier van leidinggeven: “Ik leg medewerkers uit wat de bedoeling is, en laat mensen vervolgens hun ding doen, hun eigen verantwoordelijkheid nemen. Nee, ik ben zeker geen micro-manager.”

Over zijn team: “Als je me vraagt waar ik na tien jaar Walraven trots op ben, dan is dat mijn team van negen mensen in de holding, en de controllers in de regio’s. Twee van hen waren al in dienst toen ik aantrad, de anderen heb ik mogen aannemen. Daarbij gaat het vanzelfsprekend om het beschikken over die ‘technische’ kennis. Maar het gaat er zeker ook om of ze in het bedrijf, in het team, bij de familie passen. Nou, de mensen in mijn team, díe passen!”

Over zijn eigen toekomst: “Ik ben nu 63 jaar, maar er zijn bij Walraven nog zoveel mooie dingen te doen. Denk aan onze drie nieuwe fabrieken, aan de digitale transformatie, aan de nieuwe ERP en administratie… Ik weet niet wanneer ik met pensioen moet of ga, maar ik hoop hier nog een hele tijd te mogen blijven!”

Gerelateerde artikelen