Jongeren snakken naar eigen ondernemerschap

De onvrede over de werkgevers is groot bij Generatie Z.

Ruim een kwart van de werkende jongeren tussen de 18 en 24 jaar overwoog het afgelopen jaar voor zichzelf te beginnen. Daarmee is deze Generatie Z de koploper onder de werkenden die ondernemer willen worden. In de leeftijdscategorie 25 – 34 jaar gaat het namelijk om één op de vier.

Het percentage loopt snel af naarmate de leeftijd hoger wordt. Zo heeft één op de tien werkenden tussen de 45 en 54 jaar ondernemersambities en denkt minder dan vier procent van de 55-plussers na om eigen baas te worden.

Dit blijkt uit het onderzoek People at Work 2023, uitgevoerd door het onderzoeksinstituut van HR- en salarisdienstverlener ADP. Voor het onderzoek zijn meer dan 32.000 werknemers in zeventien landen, waaronder Nederland, ondervraagd over actuele thema’s die op de werkvloer spelen.

Wat ook opvalt is dat ongeveer een derde van de werkenden tussen 18 en 34 jaar ontevreden is over de mogelijkheden tot opleiding en ontwikkeling bij hun huidige werkgever. Meer dan een kwart van diezelfde leeftijdsgroep geeft daarnaast aan dat zij ontevreden zijn over de gelegenheid om tijd- en plaatsonafhankelijk te werken voor hun werkgever.

De 18-tot 34-jarigen voelen zich ook het meest onzeker over baanbehoud door de huidige economische situatie. Het is dan ook die leeftijdscategorie die het vaakst alternatieven als voor zichzelf beginnen, maar ook het wisselen van branche overweegt.