‘Jongeren moeten in de boardrooms!’

Talitha Muusse pleit tijdens haar presentatie op FM Dag voor een ander organisatiemodel, dat niet is gebaseerd op basis van leeftijd en ervaring.

Bekijk hier de foto's van FM Dag 2018

Muusse zegt: “Als je jong bent, verwerk je informatie beter en kun je sneller beslissingen nemen. Het oudere brein is geschikter in het herkennen van emoties en kan zich beter uitdrukken. Daarom is een oudere persoon beter geschikt als coach.”
Het allerbeste voor de resultaten bij een organisatie en het welbevinden van het personeel is een mix. Een mix tussen jong en oud, een mix tussen vrouw en man en een mix van blank en gekleurd. Ze legt vooral het accent op jongeren: meer jeugd in de bestuurskamers. “Jongeren geloven echter in weinig dingen. Ze geloven niet meer in politiek, niet meer in media en het bedrijfsleven zoals die nu dingen doen. Ik wil een positieve beweging op gang brengen. Ik wil jong ondernemersschap stimuleren.”

Jongeren in de boardrooms

Muusse studeerde als bedrijfskundige af aan de Erasmus Universiteit op 'Duurzaam Leiderschap van de Millennial Generatie'. Ze is onder andere toezichthouder bij MVO Nederland en oprichter van een platform voor jonge duurzame ondernemers en professionals. Recent lanceerde zij 'Blikverruimers', het eerste opleidingsprogramma voor Young Professionals die toezichthouder of commissaris willen worden. Ze wil gesprekken in de boardrooms ‘hacken’. Zestig jongeren volgen ‘haar’ opleiding en veertig hebben hem afgerond. Zij zijn sinds vorig jaar langzaam de bestuurskamers ingestroomd.
Verandering werkt stapje voor stapje het beste, meent Muusse. En je moet goed kijken wat er aan de hand is. Niet beoordelen op uiterlijkheden: ‘Acht witte mannen in pak kunnen van binnen ook divers zijn! En de oorzaak voor de huidige situatie is niet automatische de schuld van witte mannen. Het ligt deels ook bij vrouwen en deels bij de huidige dominante cultuur.” Jongeren die de bestuurskamers binnenkomen, moeten sterk in hun schoenen staan: “Niet in een hoek gaan zitten én voorkomen dat ze niet in een paar maanden de mores overnemen van de rest van de boardroom.”

Gerelateerde artikelen