Jaarcongres Controlling 2016: De lerende controller

Tijdens het Jaarcongres Controlling 2016 bespreken we hoe u met uw organisatie in plaats van (te?) laat te reageren op disrupties, zelf kunt gaan ontwrichten.

Uw wereld verandert in razende vaart. Wat vandaag aan de andere kant van de wereld wordt bedacht, kan morgen het faillissement van uw organisatie betekenen of u de unieke kans bieden uw omzet te vertienvoudigen. Hoe gaat u hier als controller mee om? 
Deze vraag staat centraal op het Jaarcongres Controlling 2016 op 21 april in Spant! te Bussum, georganiseerd door het Controllers Netwerk en Alex van Groningen. Een uniek netwerk- en kennisdelingsevent voor de top in controlling in Nederland. Komend jaar zal het congres een nieuw format kennen. Er is een strikter deurbeleid en het aantal deelnemers is gelimiteerd tot 250. Dit stelt de organisatie in staat om meer nadruk te leggen op hoogwaardige kennisdeling middels kleinschalige settings
De lerende controller: Controlling als kennisontsluiter
Het huidige tijdperk biedt vele kansen, maar er liggen ook veel bedreigingen op de loer. Alleen wanneer u erachter komt welke kansen of bedreigingen dat zijn, is het wellicht te laat. Zoals vele retailers hebben ontdekt en waar energiebedrijven, banken, zakelijke dienstverleners en anderen op dit moment achter aan het komen zijn. De enige vraag is: ‘Who is next’? De cruciale vraag is dan ook hoe gevestigde organisaties sneller kunnen oppikken wat er ‘brewing’ is en hoe ze het sneller over een andere boeg kunnen gooien op basis van deze kennis.
Briljante ideeën liggen voor het oprapen
Het meest frappante aan het feit dat gevestigde bedrijven steeds een stap te laat komen is hoe gemakkelijk het is om kort op de bal te spelen. Kennis is een commodity geworden dat door experts wereldwijd op het internet wordt gedeeld en in dialoog continu vermeerdert. Heeft uw organisatie een strategie en de juiste systemen in plaats om in te tappen in wereldwijde kennisstromen en -gemeenschappen? 
_________________________________________________________________________________________________
Ontmoet de top in Controlling op donderdag 21 april 2016 tijdens het Jaarcongres Controlling in Spant! te Bussum. Laat u inspireren door best practices en casepresentaties over ‘De lerende controller: Controlling als kennisontsluiter’. U bent ook getuige van de uitreiking van de Controller of the Year Awards 2016. Nieuwsgierig naar het programma? Direct aanmelden? Ga nu naar JaarcongresControlling.nl.
_________________________________________________________________________________________________
Controllers spenderen nog steeds heel veel tijd aan het verslaan van het verleden en het monitoren van indicatoren die enkel iets zeggen over morgen in een wereld die niet exponentieel verandert. Bent u als controller niet bij uitstek degene die uw organisatie moet ‘enablen’ deel uit te maken van globale kennisgemeenschappen? Hoeveel van uw tijd en mensen investeert u hier vandaag in? Welke rol kan Big Data & Analytics hierin spelen? Hoe krijgt u vervolgens het gehoor van de rest van de organisatie?
Luisteren naar de basis
Naast het feit dat ze te laat externe kennis tot zich nemen is het belangrijkste kenmerk van bedrijven die achter lopen dat ze signalen van hun markt te laat oppakken. Het zijn de mensen onder in de organisatie die zich niet op het hoofdkantoor bevinden en het dichtste bij uw klanten staan. Is de cultuur binnen uw organisatie er voldoende op gericht hen in de driver seat te zetten? Hoe worden zij betrokken bij strategievorming? Hoe worden ze ingezet als de voelsprieten van de organisatie? De afgelopen jaren is de controller in de business gezet. Is uw controlling organisatie dan ook niet de ideale verbindingschakel tussen board en basis? Zorgt uw eigen optreden er voor dat mensen naar voren komen met ideeën en actie durven te ondernemen? Of schrikt de bureaucratische molen die u heeft gecreëeerd hen af?
Let freedom ring
Om echt iets met de hierboven opgedane kennis te doen is actie nodig. Ook hier liggen grote kansen. Globale kennis gemeenschappen willen niet enkel hun kennis voor u openstellen, maar zijn tevens bereid met u mee te denken. Maar durft u uw meest waardevolle informatie en research open te stellen voor hen? De ideeën die hieruit zullen ontstaan zullen waarschijnlijk gek klinken, want deze passen niet binnen onze vaste denkkaders. Vele ideeën zullen niet werken, sommige wel. Maar we weten het pas als we het hebben geprobeerd. Kunt u als gevestigd bedrijf wel experimenteren? Hoe zullen gevestigde belanghebbenden, zoals uw investeerders, aandeelhouders en de media reageren als het fout gaat? Passen experimenten binnen uw control & compliance framework? 
Wat als het fout gaat?
Het is mooi en aardig om te spreken over experimenteren, fouten durven maken en uw organisatie open te stellen. Maar is het niet uw hoofd dat zich op het hakblok bevindt wanneer het mis gaat? Wordt de regelgeving en persoonlijke aansprakelijkheid niet steeds groter? Is wet- en regelgeving in lijn met de gewenste ontwikkeling binnen organisaties? Bent u op de hoogte van wat er kan gebeuren als het fout gaat en hoe u dit kunt voorkomen? Is het volgen van dit pad in het beste belang van uw organisatie? Heeft u een keuze?
Tijdens het Jaarcongres Controlling hoort u hoe u als controller de verbindingschakel in de nieuwe kennisketen kunt worden en bespreekt u met uw peers wat nodig is om deze rol te grijpen. Ontdek hoe u als controller de lerende organisatie kunt ontsluiten.
Enkele van de experts die tijdens dit topevenement voor controllers hun opwachting maken zijn: 
• Duncan Oyevaar (Co-auteur ‘De Kracht van Open-Book Management’)
• Arjan van Dam (Psycholoog / Trainer)
• Kira van den Ende (Co-founder & Communication Manager bij Antiheroes)
• Daan Quakernaat (Inspirator)
• Cees Hoogendijk (Organisatie ontwikkelaar)

Gerelateerde artikelen