IT succesfactor bij overnames

Onderzoek van de Hay Group toont aan dat meer dan negentig procent van de Europese fusies en overnames hun doelen missen. Deze teleurstellende resultaten komen behalve de gebruikelijke oorzaken, zoals botsende culturen, slecht management of een verkeerde strategie, vaak voort uit starre bedrijfssoftware.

Volgens een recent onderzoek van TEC geeft wereldwijd meer dan 75 procent van de managers bij een strategisch, zakelijk bedrijfsbesluit toe niet altijd rekening te houden met de operationele impact van het aanpassen van bedrijfstoepassingen.

Volgens ERP-aanbieder Unit 4 Agresso is het wel nodig om die impact te onderzoeken. Hetis goed haalbaar om te onderzoeken hoeveel inspanning het aanpassen van de toepassingen de systeemintegratie kosten.

Volgens Ton Dobbe, vice-president product marketing bij Unit 4 Agresso, moeten fuserende bedrijven serieus overwegen om over te stappen op alternatieve oplossingen die een flexibele ondersteuning bieden na de implementatie.

‘De kosten die een dergelijke omschakeling met zich meebrengen, zijn nog altijd minder dan wanneer men niks doet en met de armen over elkaar afwacht tot de problemen komen.’

Samengevoegde bedrijven kunnen op de volgende problemen stuiten als bedrijfstoepassingen na een fusie niet goed en tijdig aangepast worden:

1. Gebrek aan informatie
Door ongelijke ERP- en business intelligence-systemen is het onmogelijk om de prestaties van de verschillende businessunits met elkaar te vergelijken en betrouwbare managementinformatie te verzamelen.

2. Gebrek aan synergie
Verwachte synergievoordelen worden niet bereikt als processen en afdelingen niet effectief worden geïntegreerd.

3. Veel extra werk
Zolang IT-systemen niet in staat zijn hun taken te vervullen, moet er veel werk handmatig gebeuren. Denk hierbij aan checken en overtypen.

4. Fraude en creatief boekhouden
Als fatsoenlijke bestuurscontroles ontbreken, is het relatief eenvoudig om gegevens te manipuleren. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren om aan earn-out criteria te voldoen.

Gerelateerde artikelen