Is het tijd voor een functioneel luie controller?

Is de controller te inspireren vanuit growth hacking?

Growth hacking is waarschijnlijk een term die je als controller steeds vaker voorbij ziet komen. De term past mooi in het rijtje buzzwords zoals agile, scrum, standups, lean en dergelijke waar ondernemingen mee dood gegooid worden. Zijn het alleen maar buzzwords, of kun je er ook iets van leren als controller? Is de controller te inspireren vanuit growth hacking?

Growth hackers staan bekend als de snelle jongens uit Silicon Valley die bedrijven extreem snel laten groeien. Hier gebruiken ze de laatste technieken om de beste “hacks” van groei te kunnen vinden. Hacken betekent feitelijk: ‘kijken naar de zwakke plek in het systeem’. Oftewel: waar kun je door een kleine verandering disproportioneel veel impact creëren.’

Growth hacking door een accountant
Het interessante is dat deze filosofie en mindset uit Amerika is komen overwaaien en dat Nederland voorop loopt als een van de pioniers in Europa. Het word veel gebruikt bij digitale transformaties, innovatie en bij digitale groeiversnellingen. Dit lijkt ver af te staan van de financial, maar de praktijk wijst anders uit. In de next-levelgroeiteams is de controller een belangrijke schakel. Chris Out, een voormalig accountant was een van de eersten in Nederland die deze methode succesvol heeft weten te implementeren bij een flink aantal bedrijven. Op 12 oktober spreekt hij op de Finance Expo over Next Level Growth-teams en de rol van de financial bij groei.

Wat kan de controller leren van growth hackers?
Financials kunnen veel leren van de wereld van growth hacking, denkt Out. In zijn nieuwste boek, Structuring for Extreme Revenue Growth, laat hij zien welke fundamentale principes uit growth hacking voor de gehele organisatie van toepassing zijn. In zijn boek heeft Out het bijvoorbeeld over “Work once and get paid forever”. Wanneer je een taak moet volbrengen, doe dat dan op zo’n manier dat de volgende keer dat je dezelfde taak moet uitvoeren het je minder, of zelfs geen moeite kost. Een controller die functioneel lui is zorgt ervoor dat zoveel mogelijk repeterende taken in zijn/haar takkenpakket zoveel mogelijk worden geautomatiseerd of gedelegeerd. Elke rapportage die gemaakt wordt, zet je op in een template. Analyses laat je zoveel mogelijk geautomatiseerd doen. Controllers die dit doen hebben meer tijd voor het creëren van echt business value.

Van functionele luiheid naar impact maken
De functioneel luie controller heeft meer overzicht en heeft meer tijd om op te treden als een sparringpartner voor de business. De business wil namelijk groei en die heeft daar het unieke oog van de controller voor nodig. Het cijfermatige inzicht en snel op kunnen zetten van businesscases verhoogt de impact die bedrijven kunnen maken. Out stelt daarom dat financials een veel prominentere rol aan moeten nemen bij de groei van ondernemingen. Zij moeten aansluiten bij de groeiteams en er next-levelgroeiteams van maken. Teams waar financials een versneller zijn op het data-gedreven werken. Zij hebben de skillset, mindset en ervaring om echt die impact te maken. Zeker in deze tijd!

Meer weten over next-level growth teams?

Kom ook naar de Finance Expo of bestel het boek Structuring for Extreme Revenue Growth op managementboek.nl.

Gerelateerde artikelen