Investeringen private equity-partijen in fintech naar recordhoogte

De investeringen door private equity-partijen in fintech, technologische innovatie in de financiële sector, zijn vorig jaar wereldwijd naar recordhoogte gestegen. Dit blijkt uit de Pulse of Fintech, een onderzoek van CB Insights en KPMG naar de investeringen die wereldwijd gedaan worden in fintech.

In totaal werd in 2015 voor een bedrag van $13,8 miljard door durfkapitalisten geïnvesteerd in fintech. Dit is ruim twee keer zoveel als in 2014. In dat jaar kwamen de totale investeringen uit op $6,7 miljard. Grote ondernemingen waren vorig jaar goed voor een bedrag van $5,3 miljard, zo’n 25% van de totale investeringen die in 2015 in fintech plaatsvonden.

Vooral in Azië namen de investeringen toe. In 2015 werd voor een bedrag van $4,5 miljard geïnvesteerd. Dat is net zoveel als in de totale periode van 2011 t/m 2014. Deze stijging werd met name veroorzaakt door een aantal relatief grote investeringen. Van de in totaal 130 investeringen die vorig jaar plaatsvonden, hadden 17 deals een waarde van $50 miljoen of meer. In de periode 2011 t/m 2014 waren dat er niet meer van 10. Ook in Europa zitten de investeringen in fintech in de lift. Vorig jaar werden 125 transacties geteld met een totale waarde van $1,48 miljard. Qua volume voerden Britse durfinvesteerders de ranglijst in Europa aan, met name door de forse investeringen in bedrijven als Funding Circle, WorldRemit en Ebury.

Ondernemingen spelen rol van betekenis
“Vorig jaar was een uitzonderlijk jaar voor de wereldwijde investeringen die in fintech plaatsvonden”, zegt Ank van Wylick, FinTech-partner bij KPMG. Van Wylick: “De groeiende behoefte van consumenten naar nieuwe technologieën en de noodzaak bij veel ondernemingen om efficienter te opereren, stimuleert de vernieuwing in de financiële sector als nooit tevoren. En deze ontwikkeling gaat niet voorbij aan zowel private investeerders als ondernemingen. Ondanks de dip die in het laatste kwartaal van vorig jaar heeft plaatsgevonden, kunnen we ervan uitgaan dat de investeringen in fintech zullen blijven groeien.
__________________________________________________________________________
Maak kennis met de 100 meest innovatieve en disruptieve FinTech bedrijven van Europa 
De European FinTech Awards is hét platform voor toonaangevende FinTech-bedrijven. Duizenden banen in de bankwereld verdwijnen binnen enkele jaren door talloze ‘FinTech- startups’. Innovatieve bedrijven staan te popelen om talloze gefrustreerde klanten van financiële instellingen van dienst te zijn. Wereldwijd wordt er meer en meer geïnvesteerd in techbedrijven die de gevestigde orde graag omver willen werpen. Neem deel. Word lid van de FinTech Community, bezoek de FinTech Events, meld u aan voor de European Fintech Awards.
__________________________________________________________________________

Grote ondernemingen blijven duidelijk een rol van betekenis spelen op de fintech-markt. Van iedere vier investeringen in fintech komt er één voor rekening van een onderneming. Vooral grote technologiebedrijven en ondernemingen in de financiële sector investeren in toenemende mate in fintech startups. De afgelopen jaren zijn ondernemingen in beide sectoren duidelijk anders gaan denken over fintechs. Zij beschouwen hen niet langer als stoorzenders die de bedrijfsvoering overhoop gooien, maar als innovatieve ondernemingen die hen kunnen helpen om ook in de toekomst succesvol te kunnen zijn.”

Forse investeringen in blockchain
Vooral de belangstelling van investeerders voor de blockchain technologie nam vorig jaar aanzienlijk toe. Durfkapitalisten investeerden in 2015 voor een bedrag van bijna $460 miljoen in deze nieuwe technologie. In 2014 was dit slechts $298 miljoen. Van Wylick: “De belangstelling voor deze ‘gedistribueerde grootboek’ technologie is opmerkelijk. Zeker als je in ogenschouw neemt dat de blockchain vijf jaar geleden niet meer dan een stipje was op de radar van veel investeerders en vooral bekend was vanwege het feit dat de technologie ten grondslag ligt aan de Bitcoin.

Inmiddels onderzoekt een groot aantal bedrijven de potentie van de blockchain als mogelijke oplossing voor een aantal uitdagingen, zowel binnen als buiten de bankensector. Het afgelopen jaar hebben bedrijven als Citibank, Santander, Wells Fargo en HSBC een samenwerking aangekondigd met fintech startups om de blockchain technologie mogelijk in te voeren om bedrijfsprocessen efficiënter, strakker en veiliger te laten verlopen. Bovendien zien we dat een bedrijf als IBM in samenwerking met een aantal Britse beursgenoteerde bedrijven en ondernemingen als Cisco en Intel de markt heeft betreden met een open source blockchain technologie. Een teken dat zij duidelijk voorzien dat de blockchain het betalingsverkeer ingrijpend gaat veranderen.”

Gerelateerde artikelen