Investeringen in chipproductie leiden tot overschot

Investeringen in chipproductie leiden tot overschot
Miljarden aan uitgaven door chipsconcerns leiden in 2023 tot overcapaciteit.

Door de enorme investeringen in de productie van computerchips vanwege de wereldwijde tekorten aan halfgeleiders kan er volgend jaar overcapaciteit in de sector ontstaan. Dat zegt een analist van het Amerikaanse marktonderzoeksbureau Gartner tegen het Duitse persbureau DPA.

Vanwege de chiptekorten hebben bijvoorbeeld autofabrikanten productie moeten stilleggen of verminderen. Grote chipconcerns zoals het Taiwanese TSMC, het Zuid-Koreaanse Samsung en het Amerikaanse Intel investeren nu tientallen miljarden dollars in uitbreiding van de productiecapaciteit om aan de sterke vraag te kunnen voldoen. Gartner denkt dat dit in 2023 of 2024 kan leiden tot overcapaciteit, waarbij dus het aanbod van chips groter is dan de vraag.

Gartner verwacht wel dat het overaanbod op de chipmarkt in de loop van de tijd zal worden gecompenseerd door de almaar stijgende vraag naar chips in de wereld. Bij een balans tussen vraag en aanbod gaan chipbedrijven dan weer investeringen doen voor een toekomstige vraag, aldus de analist.

(ANP)