Internet gaat twintig keer zo snel worden

Filmpje downloaden duurt straks twee seconden in plaats van een minuut.

Internetten via het bestaand glasvezelnetwerk kan over een aantal jaren zeker twintig keer zo snel als nu, verwacht KPN. Een filmpje downloaden kan dan binnen twee seconden in plaats van één minuut nu. “Straks kun je een hele serie downloaden in drie seconden”, zegt een woordvoerder tijdens een demonstratie van ‘de snelheid van de toekomst’.

Het telecomconcern toonde donderdag een snelheidstest met een up- en downloadsnelheid van bijna 20 Gigabit per seconde. Nu is de maximale snelheid 1 Gigabit per seconde. Volgens KPN is zo’n hoge snelheid nog nooit eerder vertoond in Nederland. Technisch is het dus nu al mogelijk, in “de nabije toekomst” zijn deze hoge snelheden beschikbaar voor consumenten.

KPN liet de snelheidstest zien bij een dierenkliniek in Rotterdam. Het bedrijf koos hiervoor omdat er in de dierengeneeskunde relatief veel data gebruikt wordt. Daarbij spelen in deze sector snelle internetverbindingen en cloudoplossingen een steeds belangrijkere rol.

“Denk bijvoorbeeld aan MRI-scans. Dit zijn zware bestanden, waar we graag een cloudoplossing voor zouden zien, zodat dierenartsen scans vanuit diverse vestigingen kunnen beoordelen. Wij zouden nu al gebaat zijn bij hogere internetsnelheden”, zegt Mark Holtkamp van het Rotterdamse Caressa Dierenziekenhuis.

KPN is druk bezig om glasvezel uit te rollen in Nederland. In totaal heeft het bedrijf al in bijna de helft (46 procent) van het land glasvezel aangelegd, ter vervanging van het kopernetwerk.

(ANP)