ING toch weer op het matje bij Spaanse aanklagers

De bank zou wetten tegen witwassen aan zijn laars hebben gelapt.

Het Spaanse openbaar ministerie gaat ING toch onderzoeken voor het niet naleven van de Spaanse antiwitwaswetgeving. De bank zou transacties hebben doorgelaten van een bank van de Bandenia groep, een notoire ‘shell bank’, gebruikt door verschillende criminele organisaties om geld wit te wassen.

Dit meldt Follow the Money op basis van documenten in zij in handen heeft. Eerder onderzocht het Spaanse OM al het handelen van drie banken, ING, CaixaBank en Ibercaja, vanwege hun betrokkenheid bij de zogenoemde Bandenia-zaak. Na het vertrek van de onderzoeksrechter in 2019 kwam hier een einde aan. Zijn vervanger zag geen heil in verder onderzoek en sloot de zaak, een beslissing.

Het Spaanse openbaar ministerie ging hiertegen in beroep, Het Hooggerechtshof van Madrid stelde dat de beslissing om niet te vervolgen voorbarig was, waarna het onderzoek werd heropend voor een periode van minimaal zes maanden.

De openbaar aanklager heeft nu toestemming verkregen om vertegenwoordigers van CaixaBank, Ibercaja en ING te verhoren over het verstrekken van rekeningen en het doorlaten van malafide transacties. De transacties zouden te maken hebben met drugsgeld en prostitutie, aldus het eerdere onderzoek.

(ANP)

Gerelateerde artikelen