ING schrapt als laatste de internationale cheque

Amerikaanse expats kunnen Trumpcheques niet meer innen.

ING stopt als laatste bank nu ook met het verzilveren van internationale cheques. Daardoor lijken tienduizenden Amerikanen die in Nederland wonen te kunnen “fluiten naar hun coronasteungeld”, meldt radiozender BNR.

Reeds vorig jaar bleek dat Amerikanen hun eerste zogeheten ‘Trumpcheques’ van zo’n 1.100 euro coronasteun uit Amerika, bij de meeste Nederlandse banken niet konden verzilveren. En nu ook ING hiermee sinds januari is gestopt, kan dit inmiddels helemaal niet meer.

Volgens ING is het gebruik van cheques enorm gedaald de afgelopen jaren. Daarnaast vindt de bank het betalen met cheques fraudegevoelig en duurder dan het gebruik van andere betaalmethodes.

Formeel is het volgens ING en de Nederlandse Vereniging van Banken mogelijk om een IBAN aan de Amerikaanse belastingdienst te verstrekken, maar dat systeem werkt niet volgens de vereniging ‘Americans Overseas’. De Amerikaanse belastingdienst kan het systeem met IBAN helemaal niet gebruiken, aldus de vereniging. 

“ING moet het beter checken”, zegt Daan Durlacher van Americans Overseas. “De IRS (Amerikaanse belastingdienst) betaalt geen geld uit op zogenaamde IBAN bankrekeningen.” Daarom heeft Durlacher een tip voor de (Nederlandse) banken: “De banken moeten als kernfunctie in de weinige filialen die er nog zijn gewoon dit soort diensten weer aanbieden.”
In België en Duitsland is het nog wel mogelijk om cheques te verzilveren, maar daarvoor moeten gebruikers daar wel eerst een rekening openen.