ING: ‘Renovatie, bereikbaarheid nieuwbouw en stroomnetwerk zorg voor infra’

ING uit zorgen over investeringen in infrastructuur

De infrastructuursector van de Nederlandse economie staat voor enkele grote opgaven. Dat constateert een rapport van ING. Met name het verminderde aantal opdrachten van overheidsinstanties, zoals Rijkswaterstaat, vormt een zorgwekkende ontwikkeling. Volgens gegevens van Cobouw is het aantal opdrachten dat Rijkswaterstaat verleent in 2023 met ongeveer 22 procent gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar.

  • Verminderde opdrachten van Rijkswaterstaat verstoren de infrasector.
  • Prijsconcurrentie bedreigt innovatie en efficiëntie in infraprojecten.
  • Vitale infrastructuur is cruciaal voor duurzame ontwikkeling en waterbeheer.

Deze afname dwingt infrabedrijven om scherpere concurrentie aan te gaan om voldoende werk binnen te halen. Vaak wordt er ingezet op prijsconcurrentie, wat de winstgevendheid en innovatiekracht van de sector kan ondermijnen. Bovendien zijn grote infrabedrijven terughoudender geworden ten aanzien van de risico’s die verbonden zijn aan complexe projecten, waardoor ze concurreren op het werk waar voorheen middelgrote bedrijven op mikten.

Nederland beschikt over een uitgebreid wegennetwerk van ongeveer 139.000 kilometer aan wegen, waarvan 2.800 kilometer snelwegen zijn. Daarnaast heeft Nederland een elektriciteitsnetwerk met ongeveer 9.000 kilometer aan hoogspanningslijnen en -kabels. Netbeheerders zoals Tennet en Enexis zorgen voor een betrouwbare stroomvoorziening.

Efficiëntie

Naast het noodzakelijke (grootschalige) onderhoud, staat de infrasector voor meerdere uitdagingen in de komende jaren. Verduurzaming, het aanpakken van netwerkcongestie, de ontwikkeling van warmtenetten en waterbeheer behoren tot de belangrijkste prioriteiten. Om deze doelen te bereiken, is een vitale infrasector van essentieel belang, waarbij maximale innovatie en efficiëntie worden vereist van infrabedrijven. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Het is van belang dat opdrachtgevers niet alleen focussen op de prijs, omdat dit de mogelijkheden van infrabedrijven om de nodige reserves op te bouwen beperkt. Er zijn positieve voorbeelden van nieuwe contractvormen, zoals het gebruik van een 2-fasencontract, maar deze zijn nog niet voldoende om alle uitdagingen het hoofd te bieden.

De waardeketen is zo sterk als de zwakste schakel. Hoe reageert jouw bedrijf op onzekerheid? Ontdek het in de rondetafelsessie ‘Hoe sterk is jouw waardeketen?’ tijdens CFO Day 2024 op 30 mei. Verken strategieën om risico’s te beheersen en je voor te bereiden op onverwachte gebeurtenissen. Meld je nu aan voor CFO Day en bezoek de sessie.

Gerelateerde artikelen