ING gaat voor thuiswerken en groen woonwerkverkeer

thuiswerken
De bank stimuleert fietsen naar het werk, openbaar vervoer en de deelauto.

Veel medewerkers van ING blijven ook na de covid-pandemie thuiswerken. De bank biedt vanaf 2021 volledige flexibiliteit voor medewerkers om keuzes te maken hoe ze gezond, ergonomisch en effectief thuis of op kantoor kunnen werken. En dus ook hoe ze op een duurzame manier naar kantoor komen.

“Een eerste globale inschatting is dat na COVID-19 medewerkers van ING de ene helft van de tijd op kantoor werken, de andere helft thuis”, aldus Maarten van Beek, HR-directeur Benelux bij ING. “Het uitgangspunt is om iedereen in staat te stellen flexibel te werken. Hiervoor lopen al verschillende pilots die richting geven aan de verdere invulling van hybride werken.”

ING stimuleert vitaliteit en welbevinden met een thuiswerkpakket. Door bijvoorbeeld alleen het zit-sta-bureau aan te bieden stuurt de bank op het voorkomen van langdurig zitten, wat bewezen slecht is voor de gezondheid.

ING biedt daarnaast een flexibel mobiliteitsarrangement aan. “Een derde van onze medewerkers, zo’n vijfduizend mensen, woont binnen tien kilometer van het werk”, zegt Maarten van Beek. “Voor hen is begin december de (E)-leasefiets met een aantrekkelijke fiscale regeling gelanceerd. Binnen enkele dagen stond de teller al op tweehonderd deelnemers.”

ING stimuleert groen reizen verder door de inzet van een mobiliteitskaart. Medewerkers krijgen hierbij dagelijks de vrije keuze met welk vervoersmiddel zij naar het werk reizen. Naast eigen vervoer of het openbaar vervoer kan dat ook met deelplatformen zoals Sixt Share, Greenwheels of Felyx.

De mobiliteitskaart biedt transparantie en flexibiliteit. Dit soort prikkels maakt bovendien een gedragsverandering gemakkelijker richting een duurzame vervoerskeuze, denkt ING. Niet duurzame keuzes worden minder aantrekkelijk gemaakt. Zo is er een hogere eigen bijdrage naarmate de lease-auto meer vervuilend is en herziet ING het aantal parkeerplaatsen waardoor medewerkers worden gestimuleerd hun mobiliteitskeuze te heroverwegen.