ING gaat reorganiseren

ING wil zijn bank- en verzekeringsbedrijf apart gaan besturen. Hiermee wil ING de complexiteit van de bank verminderen. Dat blijkt uit de strategie update die vandaag naar buiten werd gebracht.

Het bankbedrijf van ING moet een ‘overwegend Europese’ bank worden met een geïntegreerde balans. De verzekeringsactiviteiten zullen hun focus verder beperken tot levensverzekeringen en pensioenen. De banktak gaat zich vooral richten op Europa. De Benelux is belangrijkste markt voor het bedrijf. De activiteiten in Polen, Roemenië en Turkije worden versterkt. ING vertrekt uit de Oekraïne.

Na de splitsing gaat de verzekeringsdivisie zich vooral richten op levensverzekeringen en pensioenen. In de Verenigde Staten betekent dit volgens ING een verkleining van de risico’s die het daar loopt.

ING wil zich onder de nieuwe topman Jan Hommen gaan richten op zijn kernactiviteiten. Dit zijn onder meer de activiteiten in de Benelux. ‘We richten ons op minder, maar meer transparante producten’, aldus Hommen. ING wil verder niet-kernactiviteiten ter waarde van zes tot acht miljard euro gaan afstoten. Welke activiteiten het betreft heeft ING nog niet bekend gemaakt.  

ING ontving in oktober 2008 kapitaalsteun van de Nederlandse staat. In januari van dit jaar nam de staat een groot deel van het risico op de Amerikaanse hypotheekportefeuille van ING over. Deze portefeuille heeft een omvang van ongeveer euro 35,1 miljard euro. De overheid staat garant voor 80 procent van de eventuele verliezen die ING daarop lijdt.

De reddingsboeien die de Nederlandse staat ING heeft toegeworpen zijn niet goedkoop, zei bestuursvoorzitter Jan Hommen vanmorgen op een bijeenkomst voor analisten en investeerders. ‘Ik denk dat de deal niet goedkoop is. Vooral de eerste transactie was behoorlijk duur’, zei Hommen.

Gerelateerde artikelen