ING: economie krimpt dit kwartaal met 2 procent

De Nederlandse economie krimpt dit kwartaal met 2 procent ten opzichte van het derde kwartaal als gevolg van de nieuwe lockdown.

Dat verwacht het ING Economisch Bureau. Aan het einde van dit jaar is de omvang van de economie daarmee ongeveer 95 procent van wat die voor de crisis was.

Volgend jaar komt de groei van het bruto binnenland product (bbp) uit op 2,6 procent, waarmee de economie zich volgens de economen van ING grotendeels herstelt. Die is dan weer op 99 procent van de omvang van voor de corona-uitbraak.

De dip als gevolg van de tweede coronagolf is aanzienlijk minder diep dan bij de eerste lockdown in maart, verwachten de economen. Ze wijzen op minder strenge contactbeperkingen en het feit dat scholen gewoon open zijn waardoor ouders van jonge kinderen productiever zijn.

De verwachtingen zijn vooral in de commerciële dienstverlening weer flink lager. Daartoe behoren onder meer de horeca, musea, goksector en reisbranche. Ook tankstations zijn weer pessimistischer omdat er weer wordt opgeroepen vooral thuis te werken. Ook in de industrie en de winkelbranche zijn ondernemers somberder geworden, meldt ING. De bouw werd juist wat positiever.

Ook economen van ABN AMRO verwachten een nieuwe krimp en wel met 2,7 procent ten opzichte van het derde kwartaal. In totaal neemt de omvang van de economie daarmee dit jaar met 4,4 procent af. Voor 2021 rekenen de economen van ABN AMRO op een groei van 3 procent, waarbij ze wel aantekenen dat het merendeel van die groei in de tweede jaarhelft komt. Ook hangt het herstel af van het tempo waarmee gevaccineerd kan worden en hoe effectief dat blijkt.