Informal investment belangrijke schakel voor financiering bedrijven

Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken geeft dinsdag 29 september in Leiden het startschot voor de stichting Business Angels Netwerk Nederland (BAN Nederland). Het Business Angel programma van EZ maakt het o.a. mogelijk dat ondernemers die op zoek zijn naar risicokapitaal in contact worden gebracht met informele investeerders; zogenoemde 'Business Angels'.

Dit gebeurt via voorlichtingsbijeenkomsten en ‘investment readiness’-trainingen zowel voor ondernemers als (potentiële) Business Angels. BAN Nederland is een initiatief van de Business Angels netwerken NeBIB, Maxwell Group, Money meets ideas, KplusV Organisatieadvies, TINN, Meesters van de Toekomst, Flevolands Informal Investment Netwerk en BiD Network. Zij hebben besloten tot deze krachtenbundeling om daarmee professionele marktplaatsen te creëren voor investeerders, ondernemers en bestaande business angel netwerken.

25 miljoen extra financiering voor bedrijven
De schatting is dat het nieuwe integrale Business Angel Programma van EZ zal leiden tot extra financiering van Business Angels van minimaal zes miljoen euro per jaar in circa zeventig bedrijven. Business Angel financiering dient bovendien vaak als basis voor het verkrijgen van een vele malen grotere bankfinanciering. De inschatting is dat door het nieuwe programma circa twintig miljoen euro aan bankfinanciering zal worden verkregen door de ondernemers waarin de Business Angels investeren, zodat naar schatting al gauw circa 25 miljoen euro per jaar financiering naar bedrijven gaat.

Minister van der Hoeven toont zich ingenomen met de samenwerking: “Juist in deze economisch zware tijden ondervinden ondernemingen die willen groeien last van terughoudende banken. Informal investment is een belangrijke schakel in de financiering van bedrijven. Ik zie het stimuleren van informal investment als een aanvulling op de EZ-instrumenten die het bedrijfsleven ter beschikking staan zoals borgstellingskredieten en garantieregelingen”.


Cursus Informal Investor
Voor mogelijk 18.000 bedrijven wordt het de komende 6 maanden moeilijk om nieuwe financiering rond te krijgen. Slimme informal investors grijpen daarom nu hun kans. Verzeker u direct van een plaats.


Gerelateerde artikelen