Inflatie Turkije slaat nog verder op hol

Inflatie Turkije slaat nog verder op hol
De inflatie van ruim 60 procent is de hoogste in twintig jaar.

De Turkse inflatie is afgelopen maand opnieuw verder omhooggegaan. Volgens officiële cijfers van het Turkse statistiekbureau was de geldontwaarding daarmee op jaarbasis 61,1 procent. Dat is iets minder hoog dan economen hadden verwacht, maar wel een hoogste stand in twintig jaar.

Afgelopen week kregen Turkse bedrijven en huishoudens te maken met fors hogere kosten voor gas, wat de inflatie verder opstuwde. Ook eten wordt almaar duurder, mede door de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. In februari kwam de Turkse inflatie uit op 54,4 procent.

Ondanks de hoge inflatie is de rentestand in het land relatief laag. President Recep Tayyip Erdogan vindt, in tegenstelling tot de meerderheid van de economen, dat hoge rente zorgt voor hoge prijzen. Erdogan wil verder de goedkope lira gebruiken om de industrie van zijn land te helpen.

De Turkse munteenheid werd dit jaar al 9 procent minder waard tegenover de dollar. Die koersdaling voedt echter ook de inflatie omdat invoer juist duurder wordt. Turkije is bijvoorbeeld voor een groot deel van zijn energie afhankelijk van import.

Door de invloed van Erdogan op de centrale bank, de president ontsloeg de afgelopen jaren al diverse centralebankhoofden, is de kans dat de rente op korte termijn omhooggaat klein. Volgende week beslist de centrale bank opnieuw over het rentetarief.