Inflatie piekt dit jaar naar 4% en zakt daarna terug

Inflatie piekt dit jaar naar 4% en zakt daarna terug
Nederland presteert matig in de EU, maar is ook minder hard getroffen.

De inflatie in Nederland stijgt dit jaar door naar 4 procent. Dat is meer dan het gemiddelde van 3,5 procent in de eurolanden. Dit is de verwachting van de Europese Commissie. In november nog schatte Brussel de inflatie in ons land in 2022 op 2,2 procent. De Nederlandse economie groeit dit jaar met 3 procent, en dat is minder dan het gemiddelde in de eurozone (4 procent). Maar Nederland is ook minder hard door de coronacrisis getroffen dan veel andere landen.

De omikronvariant, de door de hoge energieprijzen opgedreven inflatie, aanhoudende verstoringen van de toeleveringsketen en krapte op de arbeidsmarkt hebben het economische herstel meer dan voorzien tegengewerkt, stelt de commissie in haar jaarlijkse winterprognose.

Nederland herstelde vorig jaar snel van de pandemiecrisis, aldus de commissie. De groei bedroeg volgens haar berekeningen 4,3 procent, dat is net iets meer dan ze in november nog voorspelde (4 procent). Nederland scoort wel minder dan de verwachte gemiddelde groei van 5,3 procent in zowel de eurozone als de hele EU, maar hoeft dus niet zo hard op te krabbelen als veel andere lidstaten.

In 2023 verwacht het dagelijks EU-bestuur dat de Nederlandse economie precies in lijn zal lopen met een gemiddelde groei van 2,7 procent. Naar verwachting zakt de inflatie volgend jaar naar 1,4 procent, wat dan weer net onder het eurozonegemiddelde van 1,7 procent ligt.

“Maar we verwachten dat deze tegenwinden geleidelijk gaan liggen, en we voorspellen dan ook dat al dit voorjaar de groei zal versnellen”, zegt Eurocommissaris Paolo Gentiloni (Economie). “De prijsdruk zal nog wel aanhouden tot de zomer maar daarna denken we dat de inflatie gaat dalen.” Maar onzekerheid en risico’s blijven, waarschuwt de Italiaan.

 

 

Gerelateerde artikelen