Inflatie Nederland loopt op maar koelt af in eurozone

Brandstof wordt goedkoper maar voedsel wordt een stuk duurder.

Het tempo waarin de prijzen in Nederland stijgen is in februari toegenomen ten opzichte van een maand eerder. Veel boodschappen werden vorige maand weer duurder dan in januari. Ook de prijzen van industriële goederen gingen harder omhoog.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt in een snelle eerste raming dat de inflatie vorige maand is uitgekomen op acht procent. In januari daalde de inflatie nog tot 7,6 procent op jaarbasis van 9,6 procent in december. Bij de piek in september was nog sprake van een inflatie van 14,5 procent.

De laatste tijd gingen de prijzen juist wat minder snel omhoog. Dat heeft alles te maken met de prijzen van gas, elektriciteit en ook benzine. Die liepen eerder vorig jaar nog heel hard op, maar laten de laatste tijd juist een daling zien. 

Opleving na daling van drie maanden

De algehele inflatie laat in februari echter voor het eerst een opleving zien na drie maanden van dalingen op rij. Dat kwam mede doordat dagelijkse boodschappen opnieuw duurder werden. De gemiddelde prijstoename van producten in de supermarkten bedroeg vorige maand 15,1 procent, tegen 14,5 procent in januari. De prijzen van industriële goederen gingen met 8,7 procent omhoog, tegen 8,1 procent in januari.

Eerder deze week bleek al dat ook de Duitsers, Fransen en Spanjaarden in februari weer meer geld kwijt waren aan het levensonderhoud. Later op de dag komt het Europese statistiekbureau Eurostat met de inflatiecijfers over de hele eurozone.

De rente zal opnieuw omhoog moeten

Door de oplopende inflatie in de grote Europese economieën zal de Europese Centrale Bank (ECB) de rentetarieven verder moeten verhogen om de prijsstijgingen af te remmen. Vorig jaar begon de centrale bank voor de eurolanden al met het verhogen van de rentes om de inflatie weer richting de doelstelling van twee procent te brengen.

In de gehele eurozone daalde de inflatie juist tot 8,5 procent, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat. Daarmee is het tempo waarin de consumentenprijzen stijgen in het eurogebied iets verder afgenomen ten opzichte van voorgaande maanden.

De inflatie in de eurozone laat al vanaf november een afkoeling zien. Dat komt doordat benzine en diesel goedkoper zijn geworden ten opzichte van een maand eerder. Ook de gas- en elektriciteitsprijzen zijn aan het dalen. De energieprijzen zorgen desondanks nog altijd voor een groot deel van de geldontwaarding. Maar de prijzen voor eten en drinken, alcohol en tabak stijgen nog altijd hard.

(ANP)