Industrie veel goedkoper dankzij lage olieprijs

Industrie goedkoper lage olieprijs
In november werden de producten alweer iets duurder.

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in november gemiddeld 4,5 procent lager dan in november 2019. Ook vorige maand vroegen industriële bedrijven veel minder voor hun spullen dan een jaar geleden.

Dat meldt het CBS. De in- en uitvoerprijzen van de industrie zijn als inflatie-indicatoren opgenomen in het prijzendashboard. De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie.

In november kostte een vat ruwe North Sea Brent ruim 37 euro. Dat is 34,5 procent minder dan een jaar eerder. In oktober 2020 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie ruim 35 euro, 34,4 procent minder dan een jaar eerder. 

Producten van de aardolie-industrie waren in november 32,8 procent goedkoper dan in november 2019. In oktober lagen de prijzen nog lager in vergelijking met het jaar ervoor (- 33,9%). Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in november 8,8 procent lager dan een jaar eerder. In oktober was de prijsdaling 10,5 procent. 
Vergeleken met oktober zijn de afzetprijzen van de industrie in november met 0,4 procent gestegen. De prijzen op de binnenlandse markt stegen met 0,3 procent, de prijzen op de buitenlandse markt met 0,5 procent.