Industrie is de krimpkampioen van Nederland

Zeven maanden op rij waarin de productie terugliep in de sector.

Nederlandse industriebedrijven produceerden in juli in doorsnee 8,3 procent minder dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het was de zevende maand op rij dat de industriële productie op jaarbasis een krimp liet zien. In juni zakte de productie al met ruim 7 procent en in mei was sprake van een daling van meer dan 9 procent. Ook in de voorgaande maanden van 2023 kromp de productie op jaarbasis.

  • dalend ondernemersvertrouwen van belangrijke handelspartner
  • machinebouw neemt af, reparatie en installatie neemt toe
  • krimp Nederlandse industrie houdt aan

De verschillen tussen industriële bedrijfstakken waren groot, waarbij de meeste bedrijfsklassen minder produceerden dan in dezelfde maand een jaar eerder. Van de grote branches liet de machine-industrie de grootste productiedaling zien. De branche van reparatie en installatie van machines kende opnieuw de grootste toename van de productie. In vergelijking met de voorgaande maand produceerde de Nederlandse industrie ook minder. Dan gaat het om een daling met 0,6 procent. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Overheid, klanten, keten(partners) en rest van maatschappij verwachten dat bedrijven komende jaren duurzamer, sociaal bewuster en integer bestuurd worden. Vanwege een tekort aan kennis & kunde over de toepassing van deze uiteenlopende ESG-normen, staan bedrijven voor uitdagingen die alleen aangepakt kunnen worden door werknemers op te leiden en bedrijfsbestuurders te informeren en bij te praten. NBA Opleidingen, Sijthoff Educatie en het Amsterdam Institute of Finance bieden hiervoor zowel ééndaagse als méérdaagse (online en locatie) trainingen, opleidingen en cursussen die door gerenommeerde docenten uit binnen en buitenland verzorgd worden. Meld uzelf of uw personeel daarom nu aan voor informatie over de vele mogelijkheden, zodat u de regelgeving en concurrentie voor blijft.


Afnemend vertrouwen in komend kwartaal …

Het CBS meldde eerder al dat het vertrouwen van producenten in de industrie in augustus voor het eerst sinds 2020 negatief was. Fabrikanten waren vooral negatiever over de verwachte bedrijvigheid in de komende drie maanden.

…. ook in Duitse economie zichtbaar.

Ook in Duitsland, een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie, verslechterde het vertrouwen van producenten in augustus. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie was volgens statistiekbureau Destatis in juli 1,3 procent lager dan een jaar eerder. Ten opzichte van juni daalde de Duitse productie met 1,8 procent.

(ANP)

Gerelateerde artikelen