In Symfonie richting post-corona

FM Dag 2020 was een klinkend succes: de highlights op een rij.

FM Dag 2020 stond woensdag 16 september in het teken van ‘In Symfonie’; het ene instrument speelt hard, als het andere juist zacht klinkt. Maar elk volgt zijn eigen melodie, met het geheel in harmonie, een ritme volgend, op vaste koers liggend… Ja, eigenlijk net zoals in een bedrijf.

FM Dag huisband BORN was ’s ochtends al vroeg van de partij met voor de 150 live in ’t Spant in Bussum aanwezige financials soms opzwepende, dan weer ontroerende songs. Vanwege Covid 19 op ruim anderhalve meter afstand van elkaar zittend, was de aandacht van al die CFO’s, controllers en financieel directeuren meteen gefocust. Waarnaast nog eens 500 finance professionals online meekeken, meeluisterden en – wellicht – meezongen. Of, stiekem, zelfs meedansten?

Naar de top

Indrukwekkend waren de sprekers op de door Head of Professionals Networks Michael van Asperen inspirerende wijze voorgezeten openingsceremonie. Zo oogstte ‘danser met een beperking’ Redouan Ait Chitt louter bewondering voor zijn wilskracht en doorzettingsvermogen. Redo, zoals de artiestennaam van de breakdancer die vorig jaar nog de prestigieuze dansprijs De Zwaan won luidt, vertelde hoe hij wist door te breken als internationaal veelgevraagd danser. De 31-jarige – hij mist een aantal vingers, rechterheup, deel van rechterbeen en arm – sprak over de lange en soms moeizame weg naar die top. Hij overwon reeksen tegenslagen, met dat ene doel scherp in het vizier: succes boeken. Waarna hij op het podium zijn evenwicht tartte in onnavolgbare salto’s, handstanden en backspins.

In een ‘huiskamer’ setting werd Michael van Asperen geflankeerd door William Bontes, de goed gemutste en sympathieke CFO van Louwman Groep, en de inhoudelijk altijd weer sterke Antje Kuilboer-Noorman; econoom, jurist, bestuurder en commissaris. Het duo liet zijn licht schijnen over alle woorden en boodschappen die achtereenvolgens opkomende sprekers als Madelon Eelderink, Artur C. Jaschke, Hanne Tersmette, Barbara Baarsma, Emile Hoekstra, Ton Wallast en Thomas Rasu het aandachtig luisterende publiek voorlegden.

Aanpassen

Zo vertelde boswachter Hanne Tersmette met sprekende voorbeelden hoe de natuur zich telkens weer aanpast aan nieuwe omstandigheden. Waarbij ze met van enthousiasme en bevlogenheid flonkerende ogen sprak over die zich evoluerende stadsduif, de merel en de slimme maar luie vos… Hun fysiek en gedrag veranderen en conformeren zich aan de nieuwe habitat waarin zij moeten (over)leven.

Gedrag, verandering, aanpassing… Hoewel FM Dag 2020 vooral in het teken stond van positiviteit en vertrouwen richting toekomst, kon niet altijd aan de huidige crisis worden voorbijgegaan. “Ons gedrag verandert”, aldus William Bontes. “Vroeger was IQ belangrijk, dat werd EQ, nu is dat AQ… Bereid zijn tot aanpassing, daarom draait het!” Zijn ‘bankgenote’ Antje Kuilboer-Noorman: “Deze corona-crisis daagt óók uit tot creativiteit, tot het benutten van nieuwe kansen.”

Aan tafel

Na de openingsceremonie volgden masterclasses en round tables. Waarbij telkens weer alle beschikbare plaatsen waren bezet; deze kans om eindelijk weer eens mét en onder elkaar te zijn, werd door de toegestroomde financials ten volle benut. Marcel Gerritsen, Directeur Strategie & Innovatie Rabobank, legde helder uit hoe je tóch kunt innoveren, ondanks dat je als bedrijf al jaren hetzelfde doet. “Om innovatie en verandering door te voeren in jouw organisatie, moeten we mensen niet meekrijgen, het moet onderdeel worden van wat er al is.

Rene Hooft Graafland, voormalig CFO van onder andere Heineken en nu Commissaris vertelde over zijn post M&A-ervaringen. ‘Van twee symfonieën één nieuwe klinkende symfonie maken’, hoe doe je dat? “Er wordt wel eens gezegd dat 70 procent van alle overnames mislukt”, aldus Rene Hooft Graafland. “Nou, dat komt dan niet door een te hoog betaalde prijs, maar vanwege de wijze woorop wordt geïntegreerd, hóe je integreert. Want dat moet je ten tijde van due diligence al bedenken!”

Think big

En dan was er nog de altijd geliefde spreker Michiel Vos, journalist, VS-correspondent en schoonzoon van Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. “Wat je ook van Donald Trump vindt, hij is vernieuwend. Hij schreeuwt, hij twittert vanaf zes uur in de morgen, hij zet de toon van de dag. Think Big, no rules. Of hij straks in november wint? Ik weet het niet, niemand weet het. Hij is te ver gegaan, zo lijkt het. Maar dat dachten we vier jaar geleden ook!”

Tijdens de plenaire afsluiting werd de Huub van Rozendaal Award uitgereikt aan de ingetogen CFO van Ridder Group, Jeroen Straathof (midden). Bescheiden, verbaasd, maar vooral trots nam hij de Award in ontvangst. Waarna de Double Bass player van het Concertgebouw Orkest en jurylid van tv-kraker MAESTRO, Dominic Seldis, voor een gepaste – want positief en komisch – afsluiting van deze FM Dag 2020 zorgde. Conclusie: het kán, móet, het gebeurt: in symfonie én harmonie richting toekomst!

Alle sessies zijn hier weer te bekijken.

(foto’s: Mandy Aileen Photography)

Gerelateerde artikelen