In hoeverre hebben Nederlandse bedrijven financiële processen geautomatiseerd?

Automatisering staat hoog op de agenda bij finance professionals. Immers, hoe minder tijd zij besteden aan basisprocessen en standaard rapportages, hoe meer tijd ze hebben om de business te helpen en vooruit te kijken. Naar aanleiding van Financial Systems, dé beurs voor financiële software die zal plaatsvinden op 22 mei, deed FM.nl een onderzoek naar de huidige status van automatisering van finance processen. Hoe staat het ervoor?
Welke financiële processen zijn binnen uw bedrijf geautomatiseerd? 
Uit het onderzoek, dat FM.nl heeft verricht onder 165 professionals in senior finance posities, blijkt dat de mate van automatisering per financieel deelproces behoorlijk verschilt. Het eerste proces dat FM.nl de respondenten heeft voorgelegd is het proces ‘financiële analyse’. Ruim 50 procent van de respondenten geeft aan dit proces gedeeltelijk geautomatiseerd te hebben, 34 procent in hoge mate, 4 procent volledig en 10 procent niet.
 
 
Figuur 1 – In hoeverre heeft u het proces ‘financiële analyse’ geautomatiseerd?  
De ambitie om verder te automatiseren is aanwezig bij nagenoeg alle respondenten, maar – zeker veel MKB (Plus) organisaties – maken nog veelvuldig gebruik van Excel-sheets wat per definitie veel handmatig werk met zich meebrengt.  
Managementrapportages, budgettering & forecasting processen
Op het gebied van managementrapportages ligt de mate van automatisering hoger dan bij financiële analyse. 10 procent geeft aan dit proces volledig geautomatiseerd te hebben en 40 procent gedeeltelijk. Een verwaarloosbare 3 procent heeft nog helemaal geen automatisering doorgevoerd in de managementrapportages. 
__________________________________________________________________________________ 
Bezoek Financial Systems 2014: Unlock the Power of Technology
Kom 22 mei 2014 naar Financial Systems, dé IT beurs voor financiële professionals.
– Ontmoet meer dan 30 topaanbieders en 1.000 professionele bezoekers op één dag
– Compleet overzicht van de Nederlandse markt voor financiële software
– Doorlopend programma van expertsessies en productpresentaties
Ontdek de laatste trends en ontwikkelingen in Finance & IT op donderdag 22 mei in NBC Nieuwegein.
Registreren voor een gratis bezoek? Ga naar Financial-Systems.nl
__________________________________________________________________________________

Voor externe rapportages is het niveau van automatisering iets lager. 14 procent antwoord ‘niet’ op de vraag in hoeverre ze het proces voor externe rapportages hebben geautomatiseerd. 
 
Figuur 2 – In hoeverre heeft u ‘managementrapportages’ geautomatiseerd?  
Het proces voor budgettering en forecasting daarentegen kent een lagere mate van automatisering dan het rapportageproces. 17 procent heeft dit proces op geen enkele wijze geautomatiseerd, en slechts 33 procent volledig of in hoge mate. Het proces van ‘cost accounting’ scoort ongeveer gelijk.    
 
Figuur 3 – In hoeverre heeft u het ‘budgettering en forecasting’ proces geautomatiseerd?
Automatiseren van governance, risk en compliance
Uit het onderzoek blijkt verder dat de processen voor governance, risk & compliance de minst geautomatiseerde processen zijn. Maar liefst 50 procent van de deelnemers aan de survey geeft aan geen enkele automatisering in deze processen te hebben bewerkstelligd en 35 procent gedeeltelijk. Slechts 10 procent geeft aan in hoge mate of volledig geautomatiseerd te hebben, terwijl het belang van e-compliance duidelijk toeneemt in deze tijden. 
 
Figuur 4 – In hoeverre heeft u het ‘risk management’ proces geautomatiseerd? 
Verregaande automatisering in account payables & accounts receivables
Processen die een hogere mate van automatsering kennen zijn die voor account payables & accounts receivables. In de tabel hieronder ziet u het proces ‘accounts receivables’. De tabel voor ‘accounts payables’ lijkt hier sterk op. 25 procent heeft het proces volledig geautomatiseerd, en 44 procent in hoge mate. Slechts 4 procent heeft dit proces op geen enkele wijze geautomatiseerd. 
 
Figuur 5 – In hoeverre heeft u het ‘accounts receivables’ proces geautomatiseerd?
Hoe zit het met automatisering van de administratie? 
Tot slot het meest basale proces: de financiële administratie. Ruim 30 procent van de respondenten geeft aan de volledige administratie geautomatiseerd te hebben. Voor 55 procent is dat in hoge mate het geval. 13 procent heeft de administratie gedeeltelijk geautomatiseerd en slechts 2 procent helemaal niet. 
In het volgende artikel over de onderzoeksresultaten van dit ‘Finance & IT’ onderzoek kijken we naar de ambities van finance professionals op dit gebied. Welke processen gaan ze de komende jaren (verder) automatiseren? 
 
__________________________________________________________________________________

Meer weten over Finance & IT?
Bent u als financial (mede) verantwoordelijk voor het bewaken van het IT budget? Wilt u wél rendement uit IT investeringen halen? Beschik over essentiële IT kennis die iedere financial paraat moet hebben. Drie tips:

 
1. Bezoek Financial Systems 2014: Unlock the Power of Technology
Kom 22 mei 2014 naar Financial Systems, dé IT beurs voor financiële professionals.
– Ontmoet meer dan 30 topaanbieders en 1.000 professionele bezoekers op één dag
– Compleet overzicht van de Nederlandse markt voor financiële software
– Doorlopend programma van expertsessies en productpresentaties
Ontdek de laatste trends en ontwikkelingen in Finance & IT op donderdag 22 mei in NBC Nieuwegein. Registreren voor een gratis bezoek? Ga naar Financial-Systems.nl

 

 
2. Onmisbare IT kennis voor financials in de Masterclass Finance & IT (14 PE Uren)
Ontdek in deze masterclass hoe u als financieel verantwoordelijke betere keuzes maakt, het rendement verhoogt, kansloze projecten tijdig stopt en snel kunt ingrijpen waar nodig. 2 topexperts bieden u unieke inzichten, best practices, tips en praktijkervaringen. Volg de tweedaagse masterclass Finance & IT, voorkom veelgemaakte fouten en maak direct het verschil. U kunt zich voor één dag of beide dagen inschrijven. Meld u hier aan
 
3. Vergroot uw kennis met topartikelen over Finance & IT op FM.nl en CFO.nl
– Framework voor wel of niet investeren in IT
– Big data plaatsen Financial voor nieuwe uitdagingen
– Top 3 verborgen ICT kosten en hoe ze te herkennen
– Financiële instellingen betalen te veel voor ICT-systemen
– Lees tientallen artikelen uit de dossiers Finance & IT op FM.nl en Digital Transformation op CFO.nl
__________________________________________________________________________________ 


Gerelateerde artikelen