In 2024 gaan sollicitanten verdienen op hun cv’s

Kandidaten in de VS beuren geld als hun cv wordt opgevraagd.

Vanaf 2024 zullen recruiters kandidaten gaan betalen om hun cv of een profiel te bekijken. In de VS en Canada gebeurt dit al en ook in Nederland gaat dit de realiteit worden. De voorspelling komt van Geert-Jan Waasdorp, CEO van Intelligence Group, een databureau voor de arbeidsmarkt.

Betaald worden als sollicitant gebeurt al op het digitale platform BintlHire, dat actief is in Canada en de VS. Elke keer als een werkgever een profiel van een sollicitant downloadt, gaat er tenminste een dollar naar de kandidaat. Slaat de kandidaat een aanbod van een werkgever af, dan wordt dat geld ook uitgekeerd.

Het plaatsen van vacatures is daarentegen kosteloos. Kandidaten kunnen er solliciteren of hun interesse tonen voor een vacature. Informatie over de kandidaten blijft verborgen, die komt pas beschikbaar als de werkgever ervoor betaalt. De kandidaat is verplicht om te reageren en contactgegevens ter beschikking te stellen.

Hoewel iets vergelijkbaars in Nederland nog ver weg lijkt, stelt Waasdorp dat sollicitanten die betaald krijgen dichterbij is dan het lijkt. Hij verwijst naar het Britse platform OnlyFans, dat een vergelijkbaar model kent. Belangstellenden krijgen tegen betaling toegang tot persoonlijke beeldcontent. Het platform – vaak in verband gebracht met porno – werd opgericht in 2016 opgericht. Vorig jaar werd het gebruikt door 130 miljoen mensen.

Waasdorp wijst erop dat de ontwikkelingen in recruitment elkaar snel opvolgen. Acht jaar geleden werden Facebook en Whatsapp nog niet serieus genomen als wervingskaanalen. TikTok gold in 2019 nog als een medium dat alleen voor kinderen was.