Implementeer XBRL bij de bron

De belangrijkste letter van XBRL is de X van eXtensible: uitbreidbaar. Financiële informatieverschaffing is immers geen statisch gegeven. De informatievraag is onderhevig aan veranderingen. Zo kunnen de Belastingdienst of Kamer van Koophandel nieuwe of andere informatie verlangen en bedrijven moeten hieraan voldoen.

Daarom ziet AccountView XBRL niet als het (zoveelste) exportformaat voor de verschillende financiële pakketten. Waar het om gaat, is één proces en één datastroom voor alle informatievragende partijen. Alleen dan is efficiencywinst mogelijk.

Dat betekent dat XBRL in de basis geïmplementeerd moet worden, zodanig dat de software met een aangepaste  of nieuwe taxonomie (classificatie en ordening van de gegevens) overweg kan. Deze aanpak maakt het ook mogelijk om de XBRL-gegevens direct te valideren.

Een voorwaarde is dat XBRL natuurlijk ‘onder de motorkap’ moet blijven. Gebruikers mogen er  geen omkijken naar hebben. AccountView verwacht dat XBRL voor banken een steeds grotere rol gaat spelen. Bij financiële adviseurs zullen zij steeds frequenter vragen om de financiële gegevens van hun klanten. Deze adviseurs zorgen immers voor een kwaliteitsgarantie.

Het betekent echter wel  dat de gegevens steeds up to date, juist en volledig moeten zijn en in een handomdraai verstrekt moeten kunnen worden. En dat kan. Als XBRL verweven is in de financiële software.

Gerelateerde artikelen