Impact renteverlaging op 5 vormen bedrijfsfinanciering

Impact van renteverlaging op belangrijkste 5 bedrijfsfinancieringen

De rente voor hypotheken gaat waarschijnlijk omlaag. Deze verwachting spreekt hypotheekverstrekker De Hypotheker uit. Het bedrijf baseert zich op de verwachte rentestappen van de Europese Centrale bank. Ook enkele economen voorspellen dat de ECB de komende anderhalf jaar de rentetarieven zal verlagen, met mogelijk zes renteverlagingen tot eind 2025. De verwachte rente-stappen zullen gevolgen hebben voor de verschillende vormen van bedrijfsfinancieringen -en daarmee op optimalisering van de ideale financieringsmix van bedrijven.

– Verwachte renteverlaging heeft gevolgen voor bedrijfsfinancieringen in de EU
– Mogelijkheden voor bedrijven om te herfinancieren tegen lagere rentes
– Potentiële stimulans voor investeringen

Momenteel hanteert de ECB de volgende rentetarieven voor de drie belangrijkste rentevormen:

Basisherfinancieringsrente: 4,25%

De basisherfinancieringsrente (ook wel de herfinancieringsrente of beleidsrente genoemd) is het rentetarief dat de centrale bank, zoals de Europese Centrale Bank (ECB), hanteert voor banken die geld willen lenen bij de centrale bank. Dit tarief is belangrijk omdat het de kosten beïnvloedt voor commerciële banken om aan financiering te komen, en op zijn beurt invloed heeft op de rente die deze banken aan hun klanten doorberekenen voor bijvoorbeeld leningen en hypotheken.

Marginale beleningsrente: 4,50%

De marginale beleningsrente is een rente die banken betalen wanneer ze leningen of kredieten aangaan bij de centrale bank, meestal voor zeer korte termijn, bijvoorbeeld voor één dag. Deze rente wordt gebruikt in het kader van de monetaire politiek van de Europese Centrale Bank (ECB) en andere centrale banken om liquiditeitsproblemen van banken te verlichten.

In het eurogebied is de marginale beleningsrente vaak iets hoger dan de herfinancieringsrente (de rente tegen welke banken voor langere termijn geld kunnen lenen bij de ECB). Banken maken gebruik van deze faciliteit als ze bijvoorbeeld onverwachte tekorten hebben aan liquiditeit en op korte termijn extra fondsen nodig hebben.

De hoogte van de marginale beleningsrente kan van invloed zijn op de rentetarieven die commerciële banken aan hun klanten berekenen, zoals voor leningen of hypotheken. Het wordt ook gebruikt om de beschikbaarheid van geld in de economie te reguleren en kan worden aangepast om de inflatie onder controle te houden.

Depositorente: 3,75%

De depositorente is het rentetarief dat commerciële banken ontvangen wanneer zij overtollig geld stallen bij de centrale bank, zoals de Europese Centrale Bank (ECB). Het is een belangrijk instrument voor monetair beleid dat wordt gebruikt om de hoeveelheid geld in de economie te beheersen.

Wanneer de depositorente hoog is, worden banken gestimuleerd om hun geld bij de centrale bank te parkeren, wat kan leiden tot minder kredietverlening aan bedrijven en consumenten. Omgekeerd, als de depositorente laag of zelfs negatief is, worden banken juist gestimuleerd om het geld uit te lenen in plaats van het bij de centrale bank te stallen.

Veranderingen in de depositorente kunnen daarom invloed hebben op de rente die consumenten en bedrijven betalen op leningen en krijgen op spaartegoeden. Het is een belangrijk instrument om inflatie te beheersen en de economische groei te beïnvloeden. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Gevolgen voor bedrijfsfinancieringen

Deze tarieven vormen de basis voor de rente op de geldmarkt en beïnvloeden direct de kosten van de meest voorkomende bedrijfsfinancieringen. Directe effecten zijn zichtbaar bij bankleningen en kredietlijnen, terwijl indirecte effecten merkbaar zijn bij leasing, factoring en obligatie-uitgifte. De verwachte renteverlagingen kunnen dus leiden tot gunstigere financieringsvoorwaarden voor bedrijven, en de noodzaak om de ontwikkelingen nauwlettend te volgen en hun strategieën dienovereenkomstig aan te passen.

1. Bankleningen

Bankleningen zijn een van de meest gebruikte financieringsvormen voor Nederlandse bedrijven. De rente op deze leningen is direct gekoppeld aan de ECB-tarieven. Wanneer de ECB de rente verhoogt, stijgen de financieringskosten voor banken, wat wordt doorberekend aan bedrijven in de vorm van hogere rentetarieven op leningen, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Het totale bedrag aan uitstaande bedrijfsleningen in Nederland bedroeg in het tweede kwartaal van 2023 ongeveer 396 miljard euro. Dit was een lichte daling ten opzichte van eerdere kwartalen, waarin er bijvoorbeeld in het eerste kwartaal van 2023 nog sprake was van 400 miljard euro aan uitstaande leningen

2. Kredietlijnen

Kredietlijnen, vaak gebruikt voor werkkapitaal, worden ook beïnvloed door de ECB-rente. De rente op deze faciliteiten is meestal variabel en gekoppeld aan de Euribor, die nauw samenhangt met de ECB-tarieven. Een stijging in de ECB-rente leidt dus tot hogere kosten voor bedrijven die gebruik maken van kredietlijnen. In Nederland staat er momenteel een aanzienlijk bedrag aan zakelijke kredietlijnen uit. Hiervan komt een groot deel van leningen van banken, maar ook institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeraars spelen een belangrijke rol.

3. Leasing

Leasetarieven worden indirect beïnvloed door de ECB-rente. Leasemaatschappijen financieren zich vaak op de kapitaalmarkt, waar de rentes stijgen bij een verhoging van de ECB-rente. Deze hogere financieringskosten worden doorberekend in de leasetarieven voor bedrijven. In Nederland zijn er ongeveer 100 autoleasemaatschappijen geregistreerd. Deze bedrijven beheren samen een vloot van voertuigen, waaronder personenauto’s, bestelwagens, en fietsen. In totaal waren er eind 2023 ongeveer 1,33 miljoen leaseauto’s en bestelwagens in Nederland.

4. Factoring

Factoring, een vorm van werkkapitaalfinanciering, wordt ook beïnvloed door de ECB-rente. De kosten van factoring zijn deels gebaseerd op de rentetarieven op de geldmarkt. Een stijging van de ECB-rente leidt tot hogere kosten voor factoringdiensten. Factoring is een groeiende sector in Nederland, vooral onder kleine en middelgrote ondernemingen (MKB’s), die profiteren van de mogelijkheid om hun cashflow te verbeteren door facturen direct te laten betalen door een factoringmaatschappij. In 2023 was de omzet van de factoringmarkt in Nederland meer dan 100 miljard euro. Deze groei wordt aangedreven door een toenemende behoefte aan alternatieve financieringsopties, vooral in een tijd waarin traditionele banken soms terughoudend zijn met het verstrekken van leningen aan kleinere bedrijven.

Het gebruik van factoring is vooral populair in sectoren met lange betalingstermijnen en seizoensgebonden schommelingen, zoals transport, bouw, en groothandel. Veel bedrijven kiezen voor factoring om hun werkkapitaal te optimaliseren en om financiële flexibiliteit te behouden.

5. Obligatie-uitgifte

Voor grotere bedrijven die obligaties uitgeven, heeft de ECB-rente een indirecte invloed. Hogere ECB-rentes leiden volgens de centrale bank doorgaans wel tot hogere yields op de obligatiemarkt, wat resulteert in hogere financieringskosten voor bedrijven die obligaties uitgeven. De markt voor bedrijfsobligaties van Nederlandse bedrijven is een pijler van de kapitaalmarkt in Nederland, zonder afhankelijk te zijn van traditionele bankleningen.

Specifieke cijfers voor de markt van Nederlandse bedrijfsobligaties zijn moeilijk te achterhalen. De totale Europese bedrijfsobligatiemarkt is aanzienlijk, met uitstaande schuld die in de biljoenen euro’s loopt maar ook hier zijn exacte cijfers niet duidelijk. Wel is duidelijk dat de uitgifte van bedrijfsobligaties de afgelopen jaren is toegenomen door de lage rentetarieven, waardoor het aantrekkelijker is geworden voor bedrijven om op deze manier financiering aan te trekken.

Bepaal jij wat AI voor je doet, of bepaalt AI straks wat jij zult doen? Kom hierover in gesprek op 7 november met 300 vakgenoten en experts tijdens Leadership in Finance Summit 2024 in Amersfoort. Meld je nu gratis aan en ontdek hoe AI jouw rol van finance leader herdefinieert.

Gerelateerde artikelen