IMF waarschuwt voor escalatie handelsspanningen

IMF waarschuwt voor economische risico's van toenemende handelsspanningen.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwt voor de grote economische impact van een mogelijke escalatie van handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China. Dit scenario zou aanzienlijke financiële gevolgen hebben voor bedrijven wereldwijd, met name voor multinationals en exportgerichte ondernemingen. Financieel managers in bedrijven moeten zich voorbereiden op potentiële verstoringen in toeleveringsketens, verhoogde importkosten en verminderde exportmogelijkheden.

• IMF waarschuwt voor economische gevolgen van handelsoorlog VS-China
• Wereldwijde economische groei kan met 1,3% dalen in 2026
• Bedrijven moeten zich voorbereiden op mogelijke handelsverstoringen

Volgens het IMF kan een handelsoorlog tussen de VS en China de wereldwijde economische groei aanzienlijk verminderen. In een ongunstig scenario, waarbij wederzijdse heffingen van 10% worden ingevoerd tussen de VS, de eurozone en China, zou de mondiale economische groei in 2025 met 0,8 procentpunt kunnen dalen. Dit zou leiden tot lagere bedrijfswinsten, verminderde investeringen en mogelijk banenverlies in verschillende sectoren. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Trump’s handelsvoorstellen baren zorgen

Hoewel het IMF geen specifieke namen noemt, lijken de waarschuwingen impliciet gericht op de handelsvoorstellen van de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump. Trump’s plannen om heffingen van 10% op mondiale import naar de VS en 60% op goederen uit China in te voeren, zouden volgens het fonds ernstige economische gevolgen kunnen hebben. Bedrijven die afhankelijk zijn van internationale handel zouden hierdoor hard getroffen kunnen worden.

Economische vooruitzichten blijven vooralsnog stabiel

Ondanks de waarschuwingen voor potentiële risico’s, schetst het IMF momenteel nog relatief stabiele economische vooruitzichten. Voor zowel dit jaar als volgend jaar wordt een groei van 3,2% voor de wereldeconomie verwacht, terwijl de inflatie verder lijkt af te nemen[8]. Deze prognose biedt bedrijven enige houvast voor hun financiële planning op korte termijn.

Toenemende verdeeldheid

IMF-bestuurder Paul Hilbers waarschuwt voor een toenemende economische fragmentatie in de wereld. Deze verdeeldheid, die zich onder meer uit in oplopende handelsspanningen tussen landen zoals de VS en China, kan leiden tot verminderde economische samenwerking en inefficiëntie. Bedrijven moeten rekening houden met een mogelijk complexer wordend internationaal handelslandschap. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

IMF roept op tot internationale samenwerking

Het IMF benadrukt het belang van internationale samenwerking om de economische uitdagingen het hoofd te bieden. Landen worden opgeroepen om protectionistische maatregelen te vermijden en in plaats daarvan te streven naar open en eerlijke handel. Bedrijven kunnen baat hebben bij een stabiel internationaal handelsklimaat en worden aangemoedigd om hun stem te laten horen in het publieke debat over handelspolitiek.

Bent u op zoek naar een goede (register)accountant? Heeft een vacature voor een business controller? Is er ruimte voor aan financieel adviseur in uw onderneming? Is er behoefte in uw organisatie aan een financieel manager, een financial risk manager of een andere high potential op het gebied van finance? Begin uw zoektocht naar personeel dan zo vroeg mogelijk op dé vacaturewebite finance.nl

Gerelateerde artikelen