IMF pleit voor loonstijging in Nederland

De lonen in Nederland moeten harder omhoog. Dat vindt het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

 Volgens de belangrijke internationale organisatie moeten de vakbonden ook veel meer inzetten op loonsverhoging.

Onderzoeker Thomas Dorsey van het IMF wijst er tijdens een bezoek aan Nederland op dat de bonden zich nu vooral hard maken voor het regelen van meer vaste banen en betere werkomstandigheden. Wat betreft de lonen wordt te veel gekeken naar wat in andere landen gangbaar is, maar hier valt meer te halen. Het Nederlandse bedrijfsleven doet het goed en de lonen kunnen dus best omhoog, aldus Dorsey.

Het IMF hamert er al langer op dat werknemers best wat meer mogen profiteren van het aantrekken van de economie. Dat kan de economische groei immers ook weer verder vooruithelpen. Daarnaast vindt het IMF het wenselijk als zelfstandigheden wat meer basale sociale verzekeringen zouden krijgen.

Vakbond FNV stelt in een reactie dat hogere lonen niet vanzelf komen. ,,We moeten knokken voor iedere cent'', reageert een woordvoerder. ,,We hebben daarbij een betere onderhandelingspositie als er minder flex is, want opkomen voor een hoger loon als je onzeker bent van je baan is veel lastiger.''

Ook voorzitter Maurice Limmen van CNV maakt die kanttekening. ,,Het IMF zegt in hetzelfde rapport dat flexwerk de lonen drukt. En dat is precies waar wij ons al jaren voor inzetten: meer vaste banen, meer zekerheid en beter loon.''

Over de plannen van het nieuwe kabinet is Dorsey erg te spreken. Wel ziet het IMF nog iets meer ruimte op de begroting voor maatregelen om de economie meer aan te jagen. Dat kan door wat meer geld te steken in bijvoorbeeld onderwijs. Ook zou de belasting op arbeid wat meer omlaag mogen.

Het IMF waarschuwt verder weer voor de ,,structurele zwakte’’ van de Nederlandse huizenmarkt. Die markt loopt vast door een gebrek aan betaalbare huurwoningen. En in de financiële sector zullen de buffers komende jaren verder uitgebouwd moeten worden. Daarnaast is het belangrijk dat er in Den Haag vaart wordt gemaakt met de hervorming van het pensioenstelsel, vindt het IMF.

Gerelateerde artikelen