IMF akkoord met 1,4 miljard dollar aan noodhulp voor Oekraïne

IMF akkoord met 1,4 miljard dollar aan noodhulp voor Oekraïne
Het Internationaal Monetair Fonds heeft 1,4 miljard dollar (zo'n 1,3 miljard euro) aan noodfinanciering voor Oekraïne goedgekeurd.

Het geld is bedoeld om uitgaven te kunnen blijven doen en de internationale betalingsbalans te versterken. Dat laatste is de balans tussen alle uitgaven van Oekraïne aan het buitenland en al het binnenkomende geld.

“We zijn het IMF immens dankbaar voor de snelle reactie op ons verzoek”, zei Kyrylo Sjevtsjenko, gouverneur van de Oekraïense centrale bank in een bericht over de goedkeuring. “We kijken ernaar uit alle vereiste procedures zo snel als mogelijk doorlopen.”

IMF-topvrouw Kristalina Georgieva zei eerder dat de financiering bovenop de 700 miljoen dollar zou komen die in december door het IMF aan Oekraïne was toegekend. Ook komt de noodhulp bovenop de 2,7 miljard dollar aan noodreserves die het land nog niet zo lang geleden ontving als onderdeel van eerdere IMF-steun. Eerder deze week heeft de Wereldbank ook al een pakket van leningen en schenkingen ter waarde van 723 miljoen dollar aan Oekraïne goedgekeurd.

Gerelateerde artikelen