IHC Holland Merwede werft opdracht van EUR 250 mln

fallback
Toeleverancier voor de bagger- en scheepvaartindustrie IHC Holland Merwede, het afgesplitste onderdeel van het voormalige IHC Caland, heeft opdrachten ontvangen ter waarde van EUR 250 miljoen. Als gevolg van de orders zullen de werven van de scheepsbouwer tot ver in het najaar van 2007 bezet zijn.

De scheepswerf gaat in totaal drie sleephopperzuigers bouwen, waarvan er een bestemd is voor KPT (Karachi Port Trust) in Pakistan en twee voor de Belgische aannemer DEME. Drie snijkopzuigers worden er gebouwd in opdracht van afnemers in India en Rusland, evenals twee samenwerkingspakketten voor middelgrote, lokaal in China te bouwen snijkopzuigers. Ten slotte heeft IHC Holland Merwede een intentie-overeenkomst gesloten voor een gecompliceerde pijpenlegger voor een niet nader genoemde buitenlandse opdrachtgever.

De opdrachten betekenen volgens IHC Holland Merwede voor de eigen bedrijven 750 manjaren werk met nog eens het dubbele aantal daarvan bij de toeleveranciers en onderaannemers. In verband met de volle bezetting gedurende de komende jaren wordt op nagenoeg alle niveaus in de onderneming het personeelsbestand uitgebreid.

Begin 2004 besloot IHC Caland, dat verder is gegaan onder de naam SBM Offshore, zijn scheepsbouwactiviteiten af te splitsen van de offshore-activiteiten. Aanvankelijk wilde IHC Caland de Nederlandse scheepswerven IHC Holland en De Merwede verzelfstandigen en overwoog het een eigen beursnotering. Later werd besloten de werven te verkopen. In januari 2005 werd overeenstemming bereikt met Rabo Participaties en het management van de werven over de verkoop.

Het verlieslatende Van der Giessen-de Noord, dat gespecialiseerd was in de bouw van zogenoemde ‘jumbo’-baggerschepen, werd begin 2004 gesloten. De scheepswerf in Krimpen aan den IJssel kon in de destijds zeer zwakke markt niet overleven, als gevolg van de zeer lage prijsniveaus die Aziatische concurrenten hanteerden. Bij de sluiting gingen zo’n 370 banen verloren. De grond en de gebouwen werden verkocht aan ‘Lubbers’ Constructiewerkplaats en machinefabriek Hollandia.

IHC Holland Merwede, waar ruim 1.800 mensen werken, is marktleider op het gebied van ontwerp- en bouwactiviteiten voor de baggerindustrie. Tevens ontwikkelt en bouwt de onderneming geavanceerde schepen voor de scheepvaartindustrie. Tot de klantenkring van IHC Holland Merwede behoren onder meer grote baggerbedrijven, rederijen, olie- en gasconcerns, offshore contractors en bouwmaatschappijen.