Ierland mokkend akkoord met hoger belastingtarief

Ook dwarsligger Estland akkoord met internationaal minimumtarief van 15%

Ierland gaat toch akkoord met een internationaal minimumbelastingtarief van 15 procent. De eilandstaat heeft momenteel een belastingtarief van 12,5 procent, waarmee het land grote internationale bedrijven als Apple en Facebook heeft weten te lokken.

Het belastingtarief wordt gesteund door ongeveer 140 landen, maar Ierland wilde er eerder nog niet aan. Daarnaast moeten multinationals belasting gaan betalen in alle landen waar ze zakendoen.

De Ierse minister van Financiën Paschal Donohoe zegt dat het een moeilijk besluit was om toch akkoord te gaan, maar dat het de juiste beslissing is voor zijn land. Volgens hem is Ierland onderdeel van de oplossing als het gaat om een internationaal belastingraamwerk.

Ook Estland, dat eerder eveneens afwijzend stond tegen het internationale belastingtarief, is donderdag akkoord gegaan. Alleen Hongarije is nog tegenstander nu. De bedoeling is dat het belastingtarief in 2023 van kracht wordt. Vrijdag is er een vergadering onder leiding van de Organisatie voor Economische Ontwikkeling en Samenwerking (OESO) over het plan.

(ANP)