Iedereen aan de groene stroom kost 102 miljard euro

Aanpassing netwerk door windmolens stuwt stroomrekening op.

Veel bedrijven willen graag groene stroom, omdat ze daarmee voldoen aan hun duurzaamheidsdoelen. Als elke onderneming inderdaad groene stroom krijgt, kost dat 102 miljard euro, te betalen over een periode van dertig jaar

Dat becijfert adviesorganisatie PwC in een onderzoek, waar De Telegraaf over publiceert. Dat bedrag is nodig voor de aanpassing van het Nederlandse elektriciteitsnetwerk. Dat moet onder meer om windparken op zee aan te sluiten en extra transformatorstations en hoogspanningsleidingen te bouwen voor de energietransitie.

PwC waarschuwt voor een stijging van de energierekening op lange termijn. Netwerkkosten maken 22 procent van de totale energierekening uit. Het verbruik van gas, warmte en stroom bepaalt gemiddeld 38 procent van uw rekening, en 40 procent is belasting.

De 102 miljard euro is vrijwel geheel voor het stroomnet. Er gaat een klein deel naar het gasnetwerk, dat onder meer voor groen gas en waterstof geschikt gemaakt moet worden. De verwachting is dat Nederland in 2050 ruim tweemaal zoveel stroom verbruikt als nu.

De vier grote netwerkbedrijven in Nederland, die dit astronomische bedrag moeten investeren, zoeken naarstig naar manieren om aan dat geld te komen. Volgens het onderzoek komen ze 41 miljard euro tekort.

Daarom gaan netwerkbedrijven met de pet rond bij de Rijksoverheid, gemeenten en provincies, maar lobbyen ze ook voor een aanpassing van de energierekening. Ze willen de investeringen sneller kunnen verrekenen in de energienota van burgers en bedrijven.

(ANP)