ICT-markt verwacht lichte groei in 2013 – software loopt voorop

In 2013 zal de markt voor Informatie- en Communicatietechnologie (ICT) zich voorzichtig herstellen met een verwachte groei van 0,3%, dit ten opzichte van een daling van 0,5% in 2012.

Met name de softwaremarkt loopt voorop met een stijging in softwarebestedingen van 2,5%. Voor applicatiesoftware wordt zelfs een stijging van 4% verwacht. Hiermee onderscheidt de ICT-sector zich positief ten opzichte van de totale Nederlandse economie, waarvoor het CPB recentelijk nog een lichte krimp voorspelde voor 2013. Dit blijkt uit voorlopige cijfers die zijn gebaseerd op onderzoek van Keala Consultancy onder ICT-gebruikers ten behoeve van de jaarlijkse ICT Marktmonitor van Nederland ICT.

Software & Telecom
In 2012 groeiden de softwarebestedingen met 2,5%. Voor applicaties gaat het zelfs om een groei van 4%. Dit geldt voor zowel bedrijfsapplicaties als apps voor tablets en smartphones. Verwacht wordt dat deze groei doorzet in 2013. De softwaresector lijkt dan ook minder last te hebben van de negatieve effecten van de economische crisis.

De telecombestedingen groeiden in 2012 in totaal met 1,1%. De voorlopige verwachting voor 2013 is dat de telecombestedingen groeien met totaal 1,6 %, terwijl ook de tv-diensten met 2% toenemen.

Dienstverlening & Hardware
Met name de markten voor dienstverlening (-3,4%) en hardware & kantoortechnologie (-5,7%) ondervonden in 2012 de gevolgen van de economische krimp. In 2013 lopen de bestedingen in hardware en kantoortechnologie nog licht terug met 0,4%. Uitgestelde hardwarebestedingen en de opkomst van diverse mobiele apparaten lijken de cijfers goed te doen.

ICT Marktmonitor 2013
Nederland ICT baseert bovenstaande voorlopige cijfers op onderzoek door onderzoeksbureau Keala Consultancy onder ICT-gebruikers, aangevuld met marktinformatie uit diverse bronnen. De cijfers vormen de basis voor de ICT Marktmonitor 2013, het jaarlijkse overzicht van cijfers en trends dat Nederland ICT uitbrengt in samenwerking met Keala Consultancy. De ICT Marktmonitor 2013 verschijnt dit voorjaar.
      
Nederland ICT is de branchevereniging van 550 ICT-bedrijven in Nederland. De leden van Nederland ICT hebben een omzet van € 30 miljard, bieden werk aan een kwart miljoen mensen en dragen bij aan 70% van alle innovaties.

Gerelateerde artikelen