Hypotheekshop: ‘Hypotheekrente daalt in 2020’

De kans is groot dat de hypotheekrente in 2020 zal dalen. Dat verwacht de intermediair De Hypotheekshop.

De Hypotheekshop wijst vooral op de toenemende concurrentie: sinds het einde van de crisis (2013) is het aantal in Nederland actieve geldverstrekkers meer dan verdubbeld. De uitbreiding kwam voornamelijk van zogenaamde regiepartijen, die gelden van investeerders, pensioenfondsen en verzekeraars beleggen in hypotheken. In toenemende mate gaat het daarbij om buitenlandse funders, die worden aangetrokken door het relatief hoge rendement op de veilige Nederlandse hypotheekmarkt.

Daarbij kiezen deze partijen steeds vaker om hun investeringen onder te brengen bij de gevestigde spelers, waarvan een groot deel bezig is om de benodigde stappen te zetten. Zo lanceerde Aegon vorig jaar in dat kader haar tweede hypotheeklabel Robuust, terwijl Rabobank hetzelfde deed met Vista. NN en a.s.r. bieden al enige jaren hypotheekfondsen aan, waarin investeerders kunnen beleggen. Onlangs nam NN branchegenoot Venn over als extra afzetkanaal. Verder kondigde Achmea (Centraal Beheer, Woonfonds, Syntrus, Attens) recent aan de hypotheekactiviteiten, die nu nog gespreid door het land plaatsvinden, in de toekomst te gaan centraliseren. 

De toestroom van (buitenlandse) funding blijkt ook uit de komst van drie nieuwe geldverstrekkers in het eerste kwartaal van komend jaar. Daarnaast beschikken ook de bestaande aanbieders voor volgend jaar over ruime funding: in totaal is er circa 140-150 miljard euro beschikbaar voor een hypotheekmarkt die de afgelopen jaren ongeveer 100 miljard euro groot was.

Deze overcapaciteit zal er waarschijnlijk voor zorgen dat de concurrentie al vroeg in het jaar zal losbarsten, aldus De Hpyotheekshop.”Concurrentie die nog altijd in grote mate plaatsvindt op het rentevlak.”