Hybride werken in de gevarenzone door fiscus

Hybride werken in de gevarenzone door fiscus
De Belastingdienst kan accessoires voor thuiswerken zien als belastbare giften.

Thuiswerkers laten massaal kantoorspullen zoals bureaustoelen en toetsenborden terughalen omdat ze er belasting over dreigen te moeten betalen. De Belastingdienst zou de spullen als gift kunnen gaan zien en dus als loon. Daardoor zou er belasting over moeten worden betaald.

Dat meldt Vakcentrale voor Professionals (VCP). Veel thuiswerkende werknemers laten kantoorspullen zoals bureaustoelen en toetsenborden terughalen uit vrees op hogere belastingaanslagen.

“Wij krijgen die signalen onder meer uit de hoek van ministeries, maar ook van universiteiten en bedrijven”, zegt een woordvoerster van de VCP in een toelichting. “Werknemers verwachten niet dat ze die stoelen moeten inleveren en al helemaal niet dat ze belasting moeten betalen over spullen die ze destijds kregen. Zo is hybride werken dood voor het begint.”

Het kabinet is eerder deze week afgestapt van het advies om gedeeltelijk thuis te werken vanwege de coronapandemie. Voor werkenden gold het advies om de helft van de tijd thuis te werken en de andere helft op kantoor. Maar omdat thuiswerken ook positieve kanten heeft, roept het kabinet werkgevers op om hybride werken (deels thuis) blijvend te stimuleren onder werknemers en daarover afspraken te maken.

 

Gerelateerde artikelen