Hybride lease-auto jaagt werkgever op de kosten

Werkgevers zijn de dupe van werknemer die op vakantie gaan met hun hybride auto. Brandstofkosten van semi-elektrische auto kunnen tot wel 6x hoger uitvallen op vakantie

Veel bestuurders van een semi-elektrische auto zijn zich er niet van bewust dat er onvoldoende laadpunten zijn op weg naar hun vakantiebestemming. Omdat er dan vaker getankt moet worden en hybride auto’s meer benzine gebruiken heeft dit vaak grote financiële gevolgen. In extreme gevallen kunnen brandstofkosten voor de werkgever tot wel een factor 6 hoger uitvallen. 
 
Uit onderzoek van Alphabet blijkt dat het doorrijden op fossiele brandstof een grote kostenpost is. De leasemaatschappij ziet de brandstofverrekening in extreme gevallen oplopen tot 8.000 euro per auto per jaar. Het onderzoek laat verder zien dat slechts 5 procent van de leaserijders van semi-elektrische auto’s in de praktijk het normverbruik haalt. 
Simon Corsèl, Communication Officer bij Alphabet, licht dit toe: “Een vaak gehoord argument voor elektrisch vervoer is dat dit per definitie goedkoper is in gebruik. Dit blijkt echter niet altijd het geval; zeker met plug-in elektrische auto’s is het belangrijk om te kijken naar een match tussen de auto en de gebruiker. De energiekosten van deze voertuigen zijn afhankelijk van de mate waarin je de elektrische mogelijkheden in de praktijk benut. Tijdens vakantie is het daarom extra belangrijk om je hiervan bewust te zijn. ”
Risicovolle zones
De hoogte van brandstofkosten is afhankelijk van het land waar men heen reist. Zo blijkt dat wanneer men binnen de Benelux en Duitsland op vakantie gaat het aantal laadpalen ruim aanwezig is. Zuid-Europa blijkt echter een probleemzone. Zo valt het aantal laadpalen tegen, waardoor de hybride rijder genoodzaakt is om te tanken. Corsèl: “Zeker in de zomervakantie wanneer veel mensen extra snel op de plek van bestemming willen zijn, is het risico dan groter dat mensen alsnog op brandstof gaan rijden.”
 
Omruilen
Om dit probleem te verhelpen, introduceert leasemaatschappij Alphabet Add-On Mobility. Met deze dienst kunnen leaserijders hun hybride auto tijdelijk inruilen voor een auto met brandstofmotor.Met Add-On Mobility kunnen klanten van leasemaatschappij Alphabet voor 30 dagen per jaar hun hybride auto omruilen voor een brandstofauto. Dit is vooral handig voor vakanties, weekend trips en zakenreizen. Corsèl: “De populariteit van hybride auto’s wordt voornamelijk veroorzaakt door de lage bijtelling, terwijl deze auto’s in praktijk en vanuit werkgeversoogpunt niet altijd de beste keuze blijken te zijn. Met Add-On Mobility hebben wij een manier gevonden om deze behoefte te ondervangen. Vroeger koos de leaserijder voor een auto die geschikt was om drie weken mee op zomervakantie te kunnen. Met Add-on Mobility kan hij voor de vakantie een tijdelijke auto kiezen en wordt de keuze juist gemaakt op het gebruik tijdens het grootste gedeelte van het jaar.”
Over Alphabet
Alphabet is één van de vijf grootste internationale aanbieders van fleetmanagement met auto’s van alle merken. Het bedrijf ondersteunt duurzaam en efficiënt mobiliteitsbeheer en biedt innovatieve oplossingen en diensten op maat, van advies tot allesomvattende beheeroplossingen. Het bedrijf is opgericht in 1997 en beheert meer dan 530.000 voertuigen, inclusief 70.000 onderhoudscontracten. Alphabet is aanwezig in 19 landen. Als onderdeel van BMW Group streeft Alphabet naar dezelfde hoge maatstaven voor kwaliteit en processen als de moedermaatschappij. Het hoofdkantoor van Alphabet bevindt zich in München. Voor meer informatie: www.alphabet.com.