Hugo Boss haalt productie weg uit Azië

Productie komt voortaan dichtbij de afzetmarkten, ook in steden.

Fashion house Hugo Boss verhuist productie van het Verre Oosten naar Turkije. Hiermee wil het bedrijf haar afhankelijkheid van verre fabrieken beperken.

Dat zei CEO Daniel Grieder tegen de Financial Times. Het bedrijf lijdt schade door tekorten aan grondstoffen, vertragingen en hoge tranportkosten. Al vaker klinken geluiden dat bedrijven minder afhankelijk willen worden van verre markten voor hun productie.

Hugo Boss wil haar fabriek in het Turkse Izmir uitbreiden met duizend extra medewerkers, een derde van het huidige totaal. Ook gaat de kledinggigant extra investeren in machinerie.

Het bedrijf heeft ook productievestigingen in Duitsland, Polen en Italië. Samen met de Turkse fabriek zijn deze vestigingen goed voor 20 procent van de productie.

Nog eens 30 procent van de kleding komt uit landen dichtbij Europa. Hugo Bos wil dit aandeel verder opschroeven de komende jaren.

“We willen kleding maken dichter bij onze afzetmarkten”, aldus Grieder, die deze stap onomkeerbaar noemt. Hugo Bos overweegt om stadsfabrieken op te zetten die vlakbij hun afzetmarkten opereren. Het bedrijf heeft in Los Angelos al een pand op het oog. Grieder spreekt over een “big shift”.