Hoogleraar wil meer scepticisme in M&A vanwege waardevernietiging

Bedrijven moeten voorzichtig zijn met fusies en overnames

“Een groot deel van de overnames en fusies zijn geen succes”, dat stelt Killian McCarthy, Associate Professor aan de Radboud Universiteit op basis van eigen onderzoeken in een interview op de website voor overname- en fusiesector www.MenA.nl. Hij geeft aan zijn conclusies te baseren op datagestuurde inzichten die het conventionele verhaal rond deze riskante transacties ter discussie stellen.

  • Discussie over waardecreatie via M&A op Private Equity Summit 2024.
  • Belangrijkste valkuilen van M&A-deals besproken door topexperts.
  • Alternatieven voor M&A in focus: strategische allianties en corporate venturing.

Professor Killian McCarthy van de Radboud Universiteit is al vijftien jaar actief in M&A-onderzoek. Zijn kwantitatieve onderzoek, waarin hij duizenden transacties vergelijkt, wijst er sterk op dat de overgrote meerderheid van de deals, tot wel 79% in zijn ervaring, geen enkele waarde opleveren. McCarthy’s waarschuwing voor leiders uit het bedrijfsleven luidt daarom: “Wees zeer voorzichtig voordat je een fusie- en overnamedeal aangaat. Er wordt heel veel waarde vernietigd.” [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


Inzichten onthullen de cijfers achter M&A

Op basis van studies en zijn eigen onderzoek schetst McCarthy een beeld van het M&A-landschap dat hoogstwaarschijnlijk niet met veel enthousiasme zal worden ontvangen door de M&A-gemeenschap. Hij haalt in hetr interview een onderzoek aan van The Journal of Finance, een tijdschrift op het gebied van financieel onderzoek. Daaruit blijkt volgens de Nijmeegse hoogleraar, dat voor elke dollar die in de jaren negentig in miljardentransacties werd geïnvesteerd, aandeelhouders 2,31 dollar verloren – een paradoxale uitkomst voor de overname en fusie-inspanningen.

Realiteitscheck: 7% van synergiën wordt gerealiseerd

Als we deze percentages nader bekijken, lijkt het erop dat het vaak misgaat waar gekeken wordt naar synergiën. “Acquisities worden doorgaans nagestreefd om de omzet te verhogen of de kosten te verlagen”, zegt McCarthy tegen MenA. Volgens hem is 86 procent op het eerste gericht. Maar “uit de gegevens blijkt dat gemiddeld slechts zeven procent van de synergievoorspellingen voor omzetstijgingen worden gerealiseerd, vergeleken met ongeveer zestig procent van de kostenbesparende synergiën.”

Alternatieven voor M&A-deals

Gezien de grote kans op mislukking en de relatief lage realisatie van de voorspelde voordelen, zet professor McCarthy vraagtekens bij de grondgedachte achter het nastreven van overnames. Hij suggereert dat de kansen op succes wellicht groter zijn bij andere investeringsmogelijkheden zoals strategische allianties of corporate venturing als alternatieven. [Artikel gaat verder na de aankondiging van CF Day 2024]

De waardeketen is zo sterk als de zwakste schakel. Hoe reageert jouw bedrijf op onzekerheid? Ontdek het in de rondetafelsessie ‘Hoe sterk is jouw waardeketen?’ tijdens CFO Day 2024 op 30 mei. Verken strategieën om risico’s te beheersen en je voor te bereiden op onverwachte gebeurtenissen. Meld je nu aan voor CFO Day en bezoek de sessie.

Belang van scepticisme

Met een scherpe waarschuwing tegen het overmatig gebruik van fusies en overnames als strategisch instrument benadrukt McCarthy het belang van scepticisme en grondige evaluatie voordat hij zich met dergelijke inspanningen bezighoudt. Hij pleit voor alternatieven en een meer evenwichtige benadering van bedrijfsstrategie.

Gerelateerde artikelen