Hogere rente komt in tweede helft 2021

Maar de basisrente voor langlopende leningen blijft negatief.

De renteverhoging zal niet erg omvangrijk zijn. Dat is de verwachting van ABN Amro in de eerste visie op rente en euro in 2021. In de tweede helft van dit jaar kan de langlopende rente iets op gaan lopen. Ondanks de lichte stijging later dit jaar blijft de basisrente voor langlopende leningen negatief, aldus de analisten van de bank.

De rente-ontwikkeling hangt samen met een aantal maatschappelijke factoren. Met name is het van belang hoe of de maatregelen tegen corona zich gaat vertalen in minder besmettingen. Hoewel de vaccinaties zijn begonnen, vertalen die zich nog niet in een verlichting van de coronacrisis. In veel landen is nog een lockdown afgekondigd, met alle gevolgen van dien op de economie.

In tal van economische grootmachten wordt nog steeds veel geld in de economie gepompt, om te zorgen dat bedrijven en infrastructuur intact blijven. Het aankoopprogramma van de ECB is in december opgehoogd. Er is nu in totaal voor 1.850 miljard euro uitgetrokken voor het opkopen van obligaties.. In combinatie met andere maatregelen blijft het monetair beleid nog lang ruim en zullen rentetarieven dan ook nog lang laag blijven stelt ABN Amro.