Hoeveel verdient controller boven landelijk gemiddelde?

Wat verdient een controller?

Het gemiddelde salaris van een financial controller in Nederland is € 4.958,= bruto per maand. Dit komt neer op een bruto jaarsalaris van  bijna € 60.000,= Daar komen vakantiegeld en overige arbeidsvoorwaarden nog bij. Dit blijkt uit statistieken van een vacaturesite.

  • financial controller in top best betaalde finance functies

Controllers verdienen gemiddeld 69% meer dan het landelijk gemiddelde salaris. Overigens ontvangen de best betaalde financial controllers meer dan € 8.533 (maximum), plus bonussen. [Artikel gaat verder na de volgende alinea] 


FM.nl stuurt 3x per week het belangrijkste financiële nieuws, de interessantste interviews en alle relevante events & bijeenkomsten voor financieel professionals in een overzichtelijke nieuwsbrief.

Wilt u óók op maandag, woensdag en vrijdag in één oogopslag volledig overzicht hebben van alles wat in finance speelt? Meld u dan nu aan voor onze unieke nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al het vaknieuws dat belangrijk is, artikelen die inspireren en informatie die de concurrentie op afstand houdt.


Van 2500,- tot ruim 7000,-

Een financial controller met minder dan 3 jaar ervaring kan een startsalaris verwachten van € 2.500 bruto per maand, terwijl een medior (4 tot 9 jaar werkervaring) maandelijks € 3.700 kan bijschrijven. De controllers met meer dan 10 jaar ervaring gaan richting de € 5.870 per maand. Seniors met meer dan 15 jaar ervaring kunnen meer dan € 7.000 verdienen.

Controllers meer gezocht dan accountants

Op de vacature website voor financieel personeel finance.nl is het aanbod aan vacatures voor controllers momenteel groter dan voor bijvoorbeeld accountants. Alleen het aantal aangeboden functies voor hoger financieel management is nog hoger. Het laagst aangeboden salaris is 2.500,= euro terwijl het hoogste bod 6.854,=  euro bedraagt.

16 % vrouw

Binnen de financiële functies zijn de hoogte van de lonen vergelijkbaar met de salarissen van auditors; alleen business analisten verdienen iets meer. Verder blijkt uit de cijfers dat 16% van de controllers een vrouw is en de meeste financial controllers in Amsterdam werken; ruim 20%, gevolgd door Rotterdam (10%) en Utrecht.


Overheid, klanten, keten(partners) en rest van maatschappij verwachten dat bedrijven komende jaren duurzamer, sociaal bewuster en integer bestuurd worden. Vanwege een tekort aan kennis & kunde over de toepassing van deze uiteenlopende ESG-normen, staan bedrijven voor uitdagingen die alleen aangepakt kunnen worden door werknemers op te leiden en bedrijfsbestuurders te informeren en te trainen -al dan niet in de vertrouwde beslotenheid van een netwerk. NBA Opleidingen, Alex van Groningen en het Amsterdam Institute of Finance bieden hiervoor zowel ééndaagse als méérdaagse (online en locatie) trainingen, opleidingen en cursussen die door gerenommeerde docenten uit binnen en buitenland verzorgd worden. Meld uzelf of uw personeel daarom nu aan voor informatie over de vele mogelijkheden, zodat u de regelgeving en concurrentie voor blijft.